KıbrısManşet

5 ölümün 1’i akciğer kanseri yüzünden!

Gürkut, 1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla paylaşım yaptı.

Gıynık Gazetesi – Sosyal Medya
KTTB Başkanı Özlem Gürkut sosyal medya hesabından 1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü dolayısıyla paylaşım yaptı.
Akciğer kanserinin dünyada en sık rastlanan kanserlerin başında yer aldığını ifade ederek, ülkemizde de bu sayının her geçen gün artmakta olduğu ve tüm kanser teşhisleri arasında ilk sıraya yükseldiğini kaydetti.
Gürkut’un paylaşımı şöyle:
“1 AĞUSTOS DÜNYA AKCİĞER KANSERİ GÜNÜ
*Akciğer kanseri dünyada en sık rastlanan kanserlerin başında yer almaktadır.
*Ülkemizde de akciğer kanseri sayısı armakta ve görülme sıklığı tüm kanser teşhisleri arasında ilk sıralara yükselmektedir.
*Dünyada gerçekleşen her 6 ölümden 1 tanesinin nedeni kanserdir.
*Kansere bağlı yaşam kayıplarının her 5 tanesinden 1’i akciğer kanseri nedeniyledir.
*Akciğer kanserlerinin tümünün %80’den fazlası tek başına tütün kullanımı veya pasif olarak tütün dumanına maruziyete (pasif içicilik=ikinci el tütün kullanımı veya maruziyeti) bağlıdır.
*DSÖ’ye göre, akciğer kanseri nedeniyle 2030 yılında 2020’ye göre %39 artışla 2.45 milyon insanın yaşamını kaybedeceği öngörülmektedir.
*Günümüzde dünyada meme kanseri ve akciğer kanserine benzer sıklıkta rastlanmasına karşın akciğer kanserine bağlı ölen kişi sayısı meme, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanseri ölümlerinin toplamından fazladır.
*Akciğer kanserlerinin nedenleri arasında tütünden başka endüstriyel etkenler (uranyum, asbest, radyasyon), hava kirliliği ve beslenmeyle ilgili karsinojen maruziyetleri yer almaktadır.
*AKCİĞER KANSERLERİ ÖNLENEBİLİR kanserler arasındadır.
*Sadece SİGARA/TÜTÜN kullanımını veya tütün dumanına maruz kalmayı engelleyerek akciğer kanserlerinin %80’i önlenebilir ve her yıl dünyada gerçekleşen İKİ MİLYON ölüm engellenebilir.
SİGARA veya TÜTÜN ÜRÜNÜ kullanıyorsanız kurtulmak için yardım alabilirsiniz.
KENDİNİZİ ve ÇEVRENİZDEKİLERİ koruyabilirsiniz!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu