DünyaGenelManşetTürkiye

Almanya’nın aksine İngiltere depremzedelere vize kolaylığı sağlamayacak

Almanya'nın Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere sağladığı vize kolaylığını, İngiltere sağlamama kararı aldı. İngiliz hükümeti, "Depremzedeler için özel bir vize türü oluşturmayı düşünmüyoruz" açıklaması yaptı.

Türkiye’de ve Suriye’de meydana gelen depremlerin ardından bazı ülkeler depremzedeler için özel bir vize hazırlığına girdi.Almanya, depremzedelere vize kolaylığında şartlarını açıkladı. İngiltere ise depremzedelere özel bir vize oluşturmayacaklarını, standart vize başvurusu yapmaları gerektiğini açıkladı. Türkiye’deki depremzedelere özel bir vize sağlanması için başlatılan imza kampanyasına cevap veren İngiliz hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından başlatılan imza kampanyasını örnek göstererek, “Türkiye’deki durum Ukrayna’dan farklı ve her krize kendine özgü bir şekilde yanıt verilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

”STANDART VİZE PROSEDÜRLERİ UYGULANACAK”

Türkiye’ye kurtarma ekipleri gönderdiklerini ve maddi yardımda bulunduklarını belirten bakanlık, sahadaki ihtiyaçların karşılanması konusunda Türk hükümetiyle iletişim halinde olduklarını aktardı. Bakanlık “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam eden bir çatışma. Bu istikrarsızlık Ukraynalıların hayatlarını tehdit etmeye devam ediyor ve oluşturduğumuz vize türü, Ukraynalıların ülkeleri güvenli hale gelene kadar geçici süreyle burada kalmalarına olanak sağlıyor” dedi ve ekledi:

“Türkiye’deki yıkıcı depremlerin yarattığı durum ise farklı türden bir desteği gerektiriyor. İngiliz hükümetinin, İngiliz vatandaşlarının depremzede akrabalarını getirebilmesi için yeni bir vize türü yaratma planı bulunmuyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan bazı kişilerin İngiltere’deki akrabalarının yanına gelmek isteyebileceklerinin farkındayız. Bu kişilerin vizesi bulunmuyorsa standart vize prosedürlerini uygulayarak vize alabilirler.”

Deprem bölgesine en yakın vize merkezinin Adana’da olduğunu hatırlatan bakanlık, vize alan kişilerin altı aya kadar İngiltere’deki yakınlarının yanında kalabileceklerini belirtti.

Öte yandan geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İngiltere’deki Ukraynalılara akrabalarını getirme hakkı veren İngiltere’nin Türkiye’de depremden etkilenenlerin yakınlarına da benzer bir hak vermesi için başlatılan imza kampanyasına 100 binden fazla kişi destek vermiş, konu Parlamento’da milletvekilleri tarafından görüşülmüştü.

ALMANYA’DAN DEPREMZEDELERE ŞARTLI VİZE KOLAYLIĞI

Almanya’da yakın akrabası bulunan depremzedelerin ülkeye kabulünün hızlandırılması için kolaylaştırılmış vize uygulaması çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Kolaylaştırılmış vize konusundaki kafa karışıklıklarını gidermek için Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Derneği (TBB), Berlin Eyaleti Göçmen Bürosu Müdürü Engelhard Mazanke ile bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Göçmen Bürosu Müdürü Mazanke, konuşmasına kolaylaştırılmış vizenin aslında o kadar basit şekilde edinilemeyeceğini söyleyerek başladı. Mazanke, kolaylaştırılmış, hızlandırılmış vizeden, hiçbir bürokratik işlem olmadan, kontrol edilmeden yürüyecek bir prosedürün anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Şu an öngörülen prosedür gereği, Türkiye’den gelecek şahısların birinci ve ikinci dereceden pasaportu olan akrabalar olması gerekiyor. Sadece Almanya için geçerli olacak ve süresi uzatılmayacak olan vizeler 90 gün için verilecek. Ayrıca gelecek şahsın sicili temiz olmalı, yani daha önce herhangi bir sebepten dolayı Almanya’dan sınır dışı edilmiş olmamalı.

MASRAFLARI DAVET EDEN KİŞİ KARŞILAYACAK

Mazanke’ye göre, Türkiye’den depremzede yakınını Almanya’ya davet eden kişilerin öncelikle yeterli miktarda aylık gelire ya da banka hesabında gelecek her bir bireye göre değişecek miktarda parası bulunması gerekiyor. Almanya’ya gelen depremzedeler için 90 günlük sağlık sigortası primi de yaptırılması zorunlu tutuluyor. Davet eden kişi, gelen yakınlarının Almanya’da kaldıkları süre boyunca bütün masraflarını üstleneceğini taahhüt edecek. Zira, verilecek 3 aylık vize, gelecek şahıs için sosyal hiçbir hak içermediği gibi devletin sosyal yardımlarından ve ücretsiz sağlık sigortasından da yararlanmayı kapsamıyor. Bu çerçevede, sosyal yardımla geçinenler akrabalarını davet edemiyor.

İLTİCA BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİRLER

Türkiye’den Almanya’ya gelen depremzede 90 günlük vizenin bitiminden sonra Almanya’da kalmaya devam ederek sosyal yardımdan faydalanırsa, sosyal yardım kurumu bu parayı, davet eden kişiden isteyecek. Şayet davet edilen akraba vize bitiminden sonra Almanya’da iltica başvurusunda bulunursa, yine 5 yıl boyunca şahsı davet eden kişi tüm masraflarını karşılamak zorunda kalacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu