ManşetSpor

Amansız olmak 

Bazı sporcular amansız olur, bazıları da sürekli af diler pozisyonunda diz çöker karşı taraf önünde

Başarısızlık çok çabuk alışkanlık haline gelen bir durumdur ki ötesinde de öğrenilmiş yetersizlik başlar. Son menzil mi? O da ‘öğretilmiş çaresizlik’le şeklinde gerçekleşir vesselâm. Bu durumcukları da sevk ve idare etmenin tek yolu sporun özündeki başarı güdüsüne yoğunlaşmak ve bu konunun düşünürü olmak gerekir. İşte tam da bu anda olaya spor felsefesi dâhil yaklaşmakta fayda var.

Felsefe; Yunanca kökenli bir sözcük; “seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum” anlamına gelen “phileo” ve; “sophia” anlamına gelen “bilgi, bilmek” kelimelerinden türetilmiştir. Bir’nevi “bilgi üretme sanatı, doğru düşünme sanatı” çerçevesinde giden bir durum bu bildik felsefe.

Filozof ise bu bilgeliğe ulaşmaya çalışan araştırmacı kişidir. Neyse, çok da felsefe yapmadan konumuza dalalım biz. ‘Kazanmayı bilmek’ veya ‘kazanan tavır sergilemek’ her sporcunun harcı değil. Bu felsefik beceriler her türlü tekniğin üzerindedir. Bunun için de doğru felsefeyi ilke edinmek, sonra da basketbolu bir ilk’ler bütünlüğü içinde uygulamak gerekir.

Hani şu Jordan gibi, Maradona gibi, Messi gibi veyahut Lebron James gibi öldürücü oyuncular var ya, işte bu tip öldürücü/bitirici sporcuların kendine has düşünce yapıları vardır. İşin içerisine biraz bencillik, biraz takımcılık, biraz liderlik, biraz meydan okumacılık, biraz duygusallık ve biraz da maddecilik sokarak profesyonel yaşamlarını sürdürürler. E hâl böyle olunca da her 25 milyon sporcudan sadece 1 sporcu “yıldız” sıfatını alır ya, yukarıda belirttiğimiz sporculara da “samanyolu” sözcüğünü yakıştırırsak çok da abartmış sayılmayız hani!

İşte bur’da ‘gerçekler, doğrular ve gerçek yalanlar’ sözkonusu olur. Yalanı geçiniz ama doğrular başka, gerçekler başka! Gerçek şu anki durumumuzdur. Doğrular ise olması gerekenlerdir. İlkeler sürekli olarak doğrular üzerine kurulmalıdır! Doğru ama kime ve neye göre doğru onu da Allah bilir!

Sonuç mu? İstenilen sonuca ulaşmak içinse ortak misyon ve de vizyon doğrultusunda, evrensel ilkeler ışığında aydınlanma ve de iktidar olma hayali hepimizin kurtuluşu. Çare mi? Amansız olmak

Diğer Haberler

Başa dön tuşu