EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Arıklı: Uluslararası ihaleye çıkmamız halinde 3 ay karanlığa gömülürüz

"Uluslararası ihaleye çıkmamız halinde 3 ay karanlığa gömülürüz" uyarısında bulunan Bakan Arıklı, bekleme lüksümüz olmadığını vurguladı


Meclis’te bugün KIB-TEK’e ait dizel santral makinelerinin aksamlarının bakımı ve beklenmedik arızaların bakım onarımlarına ilişkin yasa tasarısı tartışıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, bu yasa tasarısında muhalefetin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Normal uluslararası ihaleye çıkacak olsak 35 iş gününde neticelenmesi gerekiyor. Bu da 1,5 ay ediyor. Bunun akabinde de itirazlar olursa 15 günde öyle kaybolacak. Kazanan firma gelip jeneratörlerin bakımını yapmak için 30 güne ihtiyaç var ve böylece yaz ayı geçmiş olacak. Bizim böyle bekleme lüksümüz yok.”

Zaman kazanmak için yasa tasarısı olarak meclise gelindiğine değinen Arıklı, kurumun elektrik üretimine ilişkin durumu konusunda bilgiler verdi:

8 JENARATÖRDEN SADECE 3’Ü ÇALIŞIYOR

Arıklı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun elektrik üretimi için sahip olduğu 8 adet jeneratörü olduğunu ama bunlardan sadece 3’ünün çalışır durumda bulunduğunu ifade etti.

Meclis’te konuşan Arıklı, “Her jeneratör 15 Megawatt gücünde toplam 45 megawatt elektrik üretiyoruz. 100 megawatt da AKSA’dan alıyoruz toplam 145 megawatt. Ama bizim yaz ayarlarında top üretimimiz 339 Megawatta çıkıyor. Yaklaşık yüzde 50 oranında enerjiye ihtiyacımız var. Bu nedenle Güney Kıbrıs’tan elektrik almak zorunda kalabiliriz” dedi.

“KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARDILAR”

“Jeneratörlerin bakımının ne kadar süreceği, parça değişimi olacaksa bunun ne kadar zaman alacağı ve maliyetinin ne olacağını makineleri açmadan bilemeyiz” diyen Bakan Arıklı, “2 numaralı jeneratörün durumu vahim . İhaleyi alan firma suçu kabullendi. bir parça getirdiler ve yağsız çalıştırdıkları için jeneratör devre dışı kaldı. Kaş yapalım derken göz çıkardılar. Jeneratörün devre dışı kalması kabul edilebilir değil. Sayıştay raporunda her şey var. İlgili firma ile sözlü bir anlaşma yapıldı. Normal fiyatların yüzde 41 altında fiyatlar söz konusu. Bu yasa geçer geçmez ilgili firma ile 1 ila 3 yıl arasında bir anlaşma yapılacak ve bakım ve onarım düzenli olarak gerçekleşecek. Servis derdimiz, bakım derdimiz olmayacak ve normal fiyatların da yüzde 41 altında fiyata alım yapacağız” dedi.

“BU GİDİŞLE KARANLIĞA GÖMÜLÜRÜZ”

“Uluslararası ihaleye çıkmamız halinde 3 ay karanlığa gömülürüz” uyarısında bulunan Bakan Arıklı, “Buna da kimsenin hakkı yok. Biz bu yasa önerisini arkadaşlara verdik. Her şeye, bütün tekliflere açığız istediğiniz bütün maddeleri ekleyebilirsiniz yeter ki yasallaşsın” diyerek muhalefete seslendi. “Bu konunun akıbetine binaen muhalefetin desteğine ihtiyacımız var, aksi taktirde ülke karanlığa gömülecektir” diyen Arıklı, “Muhalefetin anlayışına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“SEMBOLİK BİR KİRA BEDELİ OLACAK VE TÜRKİYE KARŞILAYACAK”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Kudret Özerasay’ın sorusuna yanıt verdi. “Ankara’ya gittiğimizde söz konusu jeneratörlerin hibe olarak gönderilmesinin teknik ve yasal açıdan mümkün olmadığını söylediler. Sembolik bir kira bedeli konulması gerektiğini ifade ettiler. Bu kira bedeli de Türkiye tarafından karşılanacak. Kurumun kasasından para çıkmayacaktır” diyen Arıklı, “Jeneratörler şu anda geldi, Teknecik’te yer bakılıyor” dedi.

MUHALEFET VEKİLLERİ DE ARIKLI’YA ÇEŞİTLİ SORULAR YÖNELTTİ: 

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe: Şuanda siz de bu yasanın aciliyetini sıkıntılarla ifade ediyorsunuz “Eğer muhalefet destek vermezse ülke karanlıkta kalır” ifadenizi doğru bulmuyoruz bu sizin sorumluluğunuz altındadır. Jeneratörler geçen hafta bozulmadı aylardır bilinen bir konu iken son dakikaya bırakılması ihale sürecinin baypas edilmesi ciddi bir tehlikedir. 5-6 aydır ne yapıyordunuz da bugünü beklediniz?

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit: Sayıştay’ın raporu hakkında konuşan Özyiğit, kim suçlu ise verin onları mahkemeye ucu kime dokunursa dokunsun zamanında atılmayan adımların sonucudur ve hiç bir şekilde güvenimiz yok. Size bir önerim var. Meclis’in çatısı altında komite oluşturmasını istiyoruz ve kararlar bu şekilde verilsin.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner: 6 aydır Enerji ve Ekonomi bakanı olduğunuzu size hatırlatarak ihale açıp ve iptal edip aciliyet vardır diyerek doğrudan 34 dolara alıyorsunuz. 6 aydır makinelerin durumu belli neden bir hamle yapmadınız. Gereken mallar ne kadar sürede getirilecek?

HP Genel Başkanı Kudret Özersay: Türkiye’den hibe edilen jeneratörler, hibe mi edildi yoksa kira mı ödenecek?

Diğer Haberler

Başa dön tuşu