EkonomiKıbrısManşetToplum

Akçay üreterek değişiyor

Üreterek değişen ve gelişen Akçay köyünde, muhtarlık tarafından köy kadınlarına yeni imkanlar sunulmaya devam ediyor

Üreterek değişen ve gelişen Akçay köyünde, muhtarlık tarafından köy kadınlarına yeni imkanlar sunulmaya devam ediyor.

Devrim DEMİR

“AKÇAY KÖYÜ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Kıbrıs kültürünün vazgeçilmez parçası, annelerimizin çeyiz sandığında olmazsa olmazı ‘İpek kumaşlar’ Akçay köyünde yeniden hayat buldu. Kadınların el işi ve göz nuru dökerek elde ettikleri ipek ipliğin hikayesini yaklaşık 6 aydır bu proje için gönüllü olarak çalışan Dudu Münür’den dinledik. GÜZELYURT Gazetesi’ne konuşan Münür, “Nenelerimiz ve annelerimizin çeyiz sandıklarında olmazsa olmazı ipek kumaşa yeniden hayat vermek için kolları sıvadık” dedi. Sibel Tatar’ın teşviki ile bu işe gönül verdiklerini kaydeden Münür, projenin Akçay köyü için büyük önem taşıdığını söyledi.

DUT YAPRAĞINDAN İPLİĞE GİDEN ÖYKÜ
Akçay köyünde Mayıs ayında hasadına başladıkları ‘İpek böceği’ ile ilgili dut yaprağından ipeğe giden öyküyü anlatan Dudu Münür, böcekleri öldürmeden yumurtalarını alıp pamuk haline getirdiklerini anlattı. 6 aydır gönüllü olarak kızı ile bu projede görev aldığını ifade eden Münür, ipek böceklerinin beslenmesinin önemli bir yer aldığını ve 40 günlük çok yoğun bir emek istediğini söyledi. Dudu Münür, ipek böceği yetiştiriciliğinin Kıbrıs kültüründe çok eski bir yere ait olduğunu ifade ederek, “Böcekleri besleyip ipliklerini kendileri çıkarıyordu. Bizim çeyizlerimizde de en değerli kumaşlar ipek böceği yetiştiriciliğinden elde ediliyordu. Bunu yaşatmak adına bu projeye hayat verdik” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ KENDİ İPLİĞİMİZİ ÜRETMEK”
İpek böceğinin 40 günlük yetiştirilme süresi olduğunu, bu sürede çok iyi beslenmesi gerektiğini anlatan Dudu Münür, “İpek böceğinin kırk gün yemesi lazım, sonra kozaya girer kırk günlük çok yoğun bir emeği var. Bir koza üzerinde 800 bin metre ipliği var bu yüzden düzgün beslenmeli, bu süreçte verimli bir sonuç almak adına temizliği de beslenmesi kadar çok önemli. Süreç çok zevkli, kırk gün sonunda verimini alırsın. Piyasası olur ve yetiştirilen kozalar satılırsa emeğimizin karşılığını göreceğiz. İlk aşamada çocuk kıyafeti ve bebekler için bir şeyler ürettik. İleri aşamada daha güzel şeyler üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

“YUMURTA ALDIK BÖCEKLERİ ÖLDÜRMEDİK”
İpek böceklerinin koza aşamasından sonra iplik aşamasına geçildiğini anlatan Dudu Münür, “Beslediğimiz böcekler barış böceği olduğu için onları öldürmedik. Böceklerimizden şimdilik ipek çıkarma şansımız olmadı, pamuk haline getirdik dokumaya başladık. Hedefimiz çıkardığımız yumurtaları evlere dağıtmak, üretip kendi ipliğimizi çıkarmak” dedi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu