EkonomiKıbrısManşet

Bankalar Birliği Başkanı Önal: Verilere dayanmayan spekülatif açıklamalar rahatsızlık yaratıyor

Kıbrıs Türk Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, bankacılık sisteminin tartışılması ya da rakamların konuşulmasıyla ilgili bir şikayetleri olmadığını ifade ederek, spekülatif ya da manipülatif açıklamaların rahatsızlık yarattığına dikkat çekti


Bankacılık sisteminin sürekli ve güncel verilerle yönetildiğine işaret eden Önal, bu nedenle bankacılık sistemiyle ilgili ortaya konan tüm söylemlerin verilere dayanması gerektiğini vurguladı.

KKTC’de bankaların likidite sıkıntısının bulunmadığını belirten Önal, özellikle uluslararası karşılaştırma yapıldığını da aktif likitler açısından verilerin çok çok iyi noktada olduğunu söyledi.

Önal, kredilerin geri dönüşünde bir sıkıntı bulunmadığını da ifade ederek, ödemede güçlük çekenlerin yapılandırma yoluna gitmesi nedeniyle kredilerin geri dönüşümde geçen yıla göre iyileşme olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, bankacılık sisteminin tartışılması ya da rakamların konuşulmasıyla ilgili bir şikayetleri olmadığını ifade ederek, spekülatif ya da manipülatif açıklamaların rahatsızlık yarattığına dikkat çekti. Doğru olmayan bilgilerle yapılan yorumların rahatsızlığa neden olduğunu kaydeden Önal, “Bankacılık sektörü, KKTC’de faaliyet gösteren sektörler içerisinde verilerine en hızlı ve şeffaf şekilde ulaşabileceğiniz tek sektördür. Tamamen kayıt altında çalışan tek sektördür. Tüm işlemlerin hepsi raporların ve yayınlanır. Tüm rakamlar, faaliyet raporları, KKTC Merkez Bankası web sitesinde düzenli olarak yayınlanır. Bu raporlara göre analizler ve yorumlar yapabilmek mümkün. Bankacılar olarak bizim tek isteğimiz yapılacak analizlerin bu verilere göre yapılmasıdır. Hiçbir veriye dayanmayan bir açıklama yapıldığı zaman spekülasyonların önünü açmış oluyorsunuz. Bizim de kendimizi tartışıyoruz ve eleştiriyoruz” dedi.

“FAALİYETLERİMİZ SIKI ŞEKİLDE DENETLENİYOR”

“Ülkemizde 21 banka, bankacılık lisansıyla faaliyet gösteriyor. KKTC’de daha fazla regülasyona bağlı bir başka sektörün olmadığını da söyleyebiliriz. Yüzlerce yasa, tebliğ ve yönetmeliğe bağlı şekilde faaliyet gösteriyoruz. Bu yasal düzenlemelere bağlı çalışıp çalışmadığımız da Merkez Bankası tarafından sıkı şekilde denetleniyor. Merkez Bankası’na ayda belki de yüzlerce rapor sunuyoruz” diyen Önal, eleştirilere yanıt verdi.

“LİKİTİDE SORUNUMUZ YOK”

“Bankaların toplam aktif büyüklüğünün 50 milyar TL civarında olduğunu düşünürsek, yükümlülüklerimizi karşılamak için 15 milyar TL civarında likit akışımız mevcut. Tüm yükümlülüklerimizin yarısını bir aylık süre içerisinde yerine getirebilecek likite sahibiz. Türkiye Bankacılık sistemiyle, Güney’deki Bankacılık sistemiyle, Avrupa Bankacılık Sistemiyle karşılaştırma yapıyoruz ve genel dünya ortalamalarına göre likit yönetimi ortalamanın gayet üzerinde” diyen Önal, “Merkez Bankası’nın yeterli likete sahip olmadığını ifade eden yorumlar yapıldığını görüyoruz. Merkez Bankası’nın bilançocusunun durumu düzenli olarak takip ediliyor. Merkez Bankası’nın bilançosunun çok önemli bir kısmı likit varlıklardan oluşuyor. Çok likit bir Merkez Bankamız var. Merkez Bankası’nın likit durumu 110 milyar TL’nin üzerinde” diyerek, “Uluslararası normlara bakıldığı zaman, Merkez Bankamız faaliyetlerini iyi düzeyde likitle yürütüyor” açıklamasında bulundu.

“VERİLERE DAYALI ANALİZ YAPILSIN”

Önal, “Kamuoyundan ve kamu yönetimden benim isteğim, bankacılık sistemiyle yorumlar yapmak isterlerse, verileri analiz edip yorum yapmaları. Herhangi bir veriye dayanmayan söylemlerle analiz yapmaya çalışılmaması gerekiyor. Bu yapıldığı zaman hem spekülasyon hem de manipülasyonun önü açılır. Diğer bankacılık sistemleriyle karşılaştırma yapılarak değerlendirme yapılsın. Hem kamuoyundan hem de kamu yönetiminden beklentimiz budur” şeklinde konuştu.

“ÖDENEMEYEN KREDİLERİN ORANI DÜŞTÜ”

Krediler konusuna da değinen Önal, “Geri ödenemeyen ya da yasal takibe aktarılan kredilerin toplam kredilere oranı; 5.41 seviyesinde. Geçen yıl, bu aylarda bu oran 6.42’ydi. Sağlık krizinin tetiklediği ağır bir ekonomik kriz geçirmemize rağmen, bu rakamın yükselmek yerine düşmesinin sebebi ise, krizin etkisi nedeniyle nakit akışları bozulan firmalarımızın kredilerini COVID-19 yaklaşımı olarak adlandırdığımız uygulama çerçevesinde yapılandırmamız sayesinde oldu. COVID-19 yaklaşımının süresini uzatarak, gerek işletmelerimize, gerekse bireysel müşterilere, gerekli kolaylıkları sağlamak amacıyla Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile gerekli istişareleri yapıyoruz. Pandemi nedeniyle ödemelerinde güçlük çeken firmalarımıza kredilerini yapılandırma fırsatı vererek ellerini rahatlatmış olduk. Pandemi döneminde olmamıza rağmen tahsili gecikmiş alacaklara ödeme yapan müşterilerimiz de oldu. Özellikle bu dönemdeki koşulları dikkate aldığımız zaman, yönetemeyeceğimiz bir büyüklük yok. Uluslararası normlara yakın seviyelerde bir büyüklük var. Güney’deki bankacılık sektörünün tahsili gecikmiş alacaklarına baktığımız zaman bizim 10 katı büyüklüğümüzde bir sorunla boğuşuyorlar” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu