EkonomiGenelKıbrısManşet

Bengihan: Devletten daha zengin iş insanları var

TL’nin döviz karşında her geçen gün değer kaybetmesine yönelik değerlendirmelerde bulunan KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan, “bu ülkede bedel ödemesi gereken devletten zengin olan iş insanlarıdır emekçiler yeterince bedel ödedi” dedi ve TL’de yaşanan değer kaybında KKTC hükümetinin bir etkisi olmadığına dikkat çekti. Ülke para biriminin Euro’ya geçebileceğini savunan Bengihan, Kuzey Kıbrıs’ta Euro’ya geçilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

 

HER GÜN DAHA DA FAKİRLEŞİYORUZ

“TL her geçen gün döviz karşısında eriyor. Para politikamızı KKTC olarak biz yönetemiyoruz” ifadelerine yer veren Bengihan, “Son zamanlarda TC Merkez Bankasının indiriminden kaynaklı olduğunu biliyoruz ancak bu yaşanan ekonomik süreç ve siyasi yönden yaşanan gelişmeler TL’nin döviz karşında her geçen gün erimesine en önemlisi de yatırım ve üretimle alakalı. Türkiye’de yaşanan değer kaybı bize iki misli olarak yansıyor. Türkiye’den ithal ettiğimiz ürünler bile döviz olarak hesaplanmaktadır. Ülkemizde ithalata dayalı bir çok girdi maliyeti vardır. TL’nin döviz karşında değer kaybetmesiyle girdi maliyetleri de zamlanmasına neden olacaktır. Akaryakıttan enerjiye zincirleme etkisi iğneden ipliğe her yere etki etmektedir. Her gün uyandığımızda bir önceki günden daha çok paramız değer kaybederek biz de daha çok fakirleşerek hayat mücadelesi veriyoruz. Ancak bunun sorumlusu KKTC değildir. Bu tamamen Türkiye’nin para politikası ile alakalıdır” dedi.

 

Dövizdeki artışla mücadelede tek yolun üretim olduğuna dikkat çeken Bengihan, “Üretimlerle dövize meydan okuyabiliriz ancak şu an öyle bir durum yok bugün sterlin 14 TL’ye yükseldi bu da demektir ki her geçen gün daha da fakirleşeceğiz özellikle özel sektör çalışanları bu konuda çok büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Yasal yönden HP ödeneğinin özel sektör çalışanlarına verilmesiyle bir nebze korunabilir” diye konuştu.

 

GÜNEY KIBRIS’IN ALIM GÜCÜ YÜKSELDİ

KKTC’nin kullandığı para biriminin TL’den Euro’^ya geçmesinin mümkün olduğunu savunan Bengihan,  “KKTC’de Euro kullanılması konusunda geçmiş yıllarda sendikal platform olarak çalıştay yapmıştık. Bu ülkede Euro kullanılabilmesi konusunda mevzuatımızda yapılacak bazı değişiklikler yapılabilir. Adanın bir yarısında Euro kullanılıyor. Euro’nun her geçen gün değerinin artması nedeniyle Güney’de yaşayanlar gerek akaryakıt gerekse mutfak eksikliklerini Kıbrıs’ın kuzeyinden karşılamaya çalışıyor orada kazanılan Euro ile burada daha çok hizmet almasını sağlıyor.   Kıbrıs’ın kuzeyinde de güneydekilerle mukayese edebilmek ve onların alım gücüne erişebilmek adına burada da Euro kullanılması önemlidir gereklidir ve Kıbrıs’ın kuzeyi buna müsaittir” dedi.

 

EMEKÇİNİN ALIM GÜCÜNÜ KORUYACAK TEK UNSUR HAYAT PAHALILIĞI

Hayat pahalılığının da her geçen gün arttığının altını çizen Bengihan son bir yıllık HP rakamlarını açıkladı. Bengihan,  “Son bir yıllık hp yüzde 23.63 son on aylık gerçekleşen hp yüzde 20.23  son dört aylık hp 11.40 şu an kamu çalışanı ve emekliliere hp, Maliye tarafından ödenecek olsa yüzde 11.40 artış yapması gerekir. Asgari ücretli şu an bundan yararlanmayacak. Bizim kavgamız HP ödeneğinin düzenleme yapılarak yansıtılması gerekir. 110 bin emekçi bugün özel sektörde çalışıyor ve bu emekçilerin alım gücünü koruyacak tek unsur HP ödeneğinin yansıtılmasıdır.

 

DEVLETİN VERDİĞİ İMKANLARLA DEVLETTEN DAHA ZENGİN İŞ İNSANLARI VAR

KKTC 2022 yılı bütçesinde yüzde 23’ük bir açık olduğuna vurgu yapan Bengihan, “Gelirlerimizin azaldığını söylüyoruz ancak bir taraftan gelirler azalırken bütçede açık olduğunu söylüyoruz gelir gider dengesinde yüzde 23’lük açık var ama devlet belirli kişilerin servetlerine servet katmasına çıkarttığı yasalara izin vermiştir devletten daha zengin patronlar yaratılmıştır ama devlet fakirleşmiştir.  Bu sürdürülebilir değildir dünyanın hiçbir yerinde sınırsız teşvik yoktur dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kurumlar vergisi ve gelir vergisini ödemeyen dünya zenginler listesinde servetlerine servet katıp vergi ödemeyecek. Beyan edilen vergileri de ödemiyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde bunun örneği yoktur.  Bizim ülkemiz vergi kaçırma cenneti oldu. Bütçenin 4’te biri açık ve biz adil vergi toplam yapmıyoruz fakirleşen halkımızın ödediği KDV’ yi, harçları, fonları sıfırlamamız gerekir. Nasıl yapacağız? Çok kazanandan daha çok alarak artık bedel ödemesi gerekenler servet sahibi olan zenginlerdir. Emekçiler sırasını vermiştir. Sırası bitmiştir emekçilerin. Emekçi zaten faiş rakamlarla bedel ödüyor. Bu ülkeye artık servet vergisi gelmeli devletin verdiği imkanlarla devletten daha zengin insan olur mu ya ülkede?” diye de sordu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu