KıbrısManşet

Bengihan: Sömürü düzenin devamı için emekçiler birbirine kırdırılmak isteniyor

Asgari ücrete %41.21, kamudan maaş alanlara %56.76 artış yapılması sonrasında yaşanan tartışmaların tehlikesine dikkat çekildi

Asgari ücrete %41.21, kamudan maaş alanlara %56.76 artış yapılması sonrasında yaşanan tartışmaların tehlikesine dikkat çekildi

TARTIŞMALAR HIZLA YAYILDI… Ülkede Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı ve ekonomik krizin tetiklediği astronomik oranlı hayat pahalılığı sonrasında maaş ve ücretlere yapılan artışlar, birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Kurban Bayramı’nın hemen öncesinde işçi tarafının masayı terk ettiği asgari ücret toplantısında yeni ücret %41.21 oranında artışla brüt 9 bin 855 TL (net 8 bin 559) olarak belirlenirken, kamu çalışanlarına %56.76 artış yapılacağı netleşti. Bu artışla kamuda en düşük maaş 13 bin 074 TL oldu. Ekonomik kriz ve enflasyon karşısında “çok alana az, az alana çok artış” vereceğiz diyen hükümet yetkilileri tam tersi bir uygulamayı yürürlüğe sokarken, rakamların açıklandığı saatten itibaren toplum kendini çok ciddi ve tehlikeli tartışmaların ortasında buldu.

 

AYRIMCI YAKLAŞIM TEHLİKELİ! Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, “bilinçli bir şekilde kamu-özel ayrımı yaratma çabaları” olduğuna dikkati çekerek, kamudaki maaş artışlarının bilinçli şekilde çarpıtılarak, kamu-özel emekçileri arasında yaratılmak istenen ayrımcı yaklaşıma tepki gösterdi. Yazılı açıklamasında, “sömürü düzenin devamı için emekçilerin birbirine kırdırılmak istendiğini” savunan Bengihan, kamudaki maaşların kamuoyunda paylaşılmasıyla kamu görevlilerinin hedef pozisyonuna sokulduğunu, özel sektör emekçileriyle karşı karşıya getirilmek istendiğini belirtti. Bengihan, maaş farkının sorumlusunun kamu görevlilerinin suçu gibi gösterilmesine tepki gösterirken, “Bu hem TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi hem yanlış ekonomi politikaları hem de hükümetin yapmadığı denetimsizlik nedeniyle %300 zam yapan tüccarların yarattığı bir pahalılıktır” dedi.

 

ÇALIŞANLAR AÇLIK SINIRI ALTINDA… Bengihan özelde çalışanların açlık sınırı altında bir yaşama mahkûm edildiğini söylerken, “Henüz 19-20 yaşındaki çocuklarının altına 3 milyon TL’lik araba çekerken, yanındaki çalışanına %56.76’lık hayat pahalılığını bile vermeyen patronlar, emekçilerin açlık sınırı altında yaşamasını reva görüyor. Bugün özeldeki emeğin sömürülmesinin alım gücünün düşürülmesinin sorumlusu kamu çalışanları değil, patronlar ve onların adeta kölesi haline gelmiş hükümetlerdir” dedi. Bengihan son olarak: “Özel sektörde çalışanlara ve asgari ücret alanlara hayat pahalılığı oranında artış yapılması yerine maalesef çalışanları birbirine düşman ederek sömürü düzeninin üstü örtülmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu