KıbrısManşet

Bilişim Suçları Yasası, Anayasa Mahkemesine taşınıyor!

Basın-Sen, içerisinde özel hayatın gizliliğini ihlal ve temel insan haklarını ihlal edici unsurlar barındıran Bilişim Suçları Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ve Salı günü ara emri başvurusunda bulunacaklarını açıkladı

GIYNIK ÖZEL

Basın Emekçileri Sendikası, düzenlediği basın toplantısı ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bilişim Suçları Yasası’nda rahatsızlık yaratan maddelerle ilgili çeşitli eleştirilerde bulundu. Yasanın aceleye getirildiğini savunan Basın-Sen, içerisinde özel hayatın gizliliğini ihlal ve temel insan haklarını ihlal edici unsurlar barındıran Bilişim Suçları Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ve Salı günü ara emri başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

“ENDİŞELERİMİZDE NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖRDÜK”

Bilişim Suçları Yasası’yla ilgili Cumhurbaşkanı’ndan randevu talep ettiklerini fakat kaale bile alınmadıklarını söyleyen Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, “Bu toplumu ileriye taşıyacak bir çok yasa mecliste kadük oldu. Yıllardır bu yasayla ilgili birçok uyuşmazlık varken, bu yasanın pandemi sürecinde bile alelacele meclisten geçmesi ve cumhurbaşkanının da alelacele bu yasayı imzalayıp onaylaması endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor” dedi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

“İfade özgürlüğü bizim kırmızı çizgimizdir” diyen Kişmir, “En ufak bir olayda, yayınlanan yazılar hakaret içermese dahi gazetecilerin nasıl bir bahane bulup yargılandığını gördük. 22 Ocak’ta Afrika olayını yaşadık. Bu yasa için kalkan eller bizlerin ve kendilerinin ifade özgürlüğünün boğazına sarılan ellerdir” diyerek, Cumhurbaşkanı’nın da bu yasayı imzalamasıyla bu ellere bir destek olduğunu savundu.

“BU HIZLARINI DAHA ÖNEMLİ KONULARDA KULLANSINLAR”

“Bir sağlık raporunu bile İki Toplumlu Sağlık Komitesi’ne sunamayan hükümet nasıl oluyor da bu kadar kısa bir sürede böylesi önemli bir yasayı hazırlayabiliyor ve Cumhurbaşkanı da bu yasayı imzalayıp aynı gün yasa resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girebiliyor” diyen Ali Kişmir, “Temennimiz bu hızlarını pandemi hastanesinin yapımı gibi önemli bir konuda da kullanmalıdır. Çünkü bu toplumun şu anda en önemli ihtiyacı budur” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURACAKLAR

Kişmir, “Salı günü bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız ve Anayasa Mahkemesi’nde bu yasanın iptalini talep edeceğiz” derken, sendika avukatı Tacan Reynar ise Salı günü Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak Bilişim Suçları Yasası’nın yürürlüğe girmemesi için ara emri başvurusu yapacaklarını belirtti.

REYNAR: YASADA ÇOK MUĞLAK İFADELER VAR

Erişim ve Servis Sağlayıcıların kullanıcıların trafik bilgilerini toplaması ve saklaması özel hayatın gizliliğini ve en temel insan haklarının ihlali anlamına geldiğini kaydeden Reynar, “Ne meclis ne de Cumhurbaşkanı bu maddelere hiç dikkat etmedi mi ya da önemsemedi mi? Bu yasada çok muğlak ifadeler var. Sosyal medyada paylaştığımız bir karikatür ya da bir yorum da bilişim verisi olarak kabul edilip suç kapsamına girebilir diyerek, bir karikatür paylaşımı nedeniyle 8 yıla kadar hapislikle yargılanabilmenin yolu açılacak” uyarısında bulundu.

“POLİSE GENİŞ YETKİLER VERİLİYOR”

“Yasanın 14. Maddesine baktığımız zaman, polis, bilişim verisi üreten her türlü alete bilgisayar, telefon gibi el koyup 24 saat boyunca tutabilecek” diyen Reynar, “Bu yasa polise geniş yetkiler veren ve özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir yasadır ve özellikle bu maddeler, Anayasa Mahkemesi’ne yapacağımız başvuruda yer alacak” şeklinde konuştu.

“YASAYI SÜSLEYİP ŞİRİN GÖSTERMEYE ÇALIŞTILAR”

“Bazı vekillerimiz yasa içerisindeki olumlu maddelere değindiler; örneğin çocuk pornografisi gibi, kredi kartları konusunda işlenen suçlar gibi” diyen Reynar, “Bu tamamen yasayı süslemek ve şirin göstermek için yapılan ve yasanın arasına serpiştirilen maddelerdir” dedi.

“BU DÜZENLEMELERE GEREK YOKTU”

“Yasanın 20. Maddesine göre BTHK tarafından, mahkeme kararı olmaksızın erişim engellenmesi yapılabileceği belirtiliyor. Yasanın 22. Maddesinde yine içerik kaldırılması konusunda, mahkemeye hiç gitmeden içerik sağlayıcı tarafından ya da yer sağlayıcı tarafından içeriğin kaldırılabileceği belirtiliyor. Eğer içerik sağlayıcının bu içeriği kaldırmaması halindeyse mahkemeye başvurulabileceği ifade ediliyor” diyen Reynar, “Bizim Haksız Fiiller Yasamız altında zaten her hangi bir zem ve kadih durumu olduğu zaman mahkemeye başvurulabiliyordu ve sosyal medyada yer alan konularla ilgili dava açılabiliyordu” diyerek bu düzenlemeye hiç gerek olmadığını da ifade etti.

“BU YASA ALELACELE HAZIRLANDI”

“İnsan haklarını korumak adına çıkaracağımız her yasayı çok iyi okuyup, çok detaylı yorumlamamız gerekiyor” diyen Reynar, Vekillerimiz bu yasa üzerinde çok çalıştıklarını ve üzerinde çok emek gösterdiklerini söylüyorlar ama bizce bu yasa alelacele hazırlanmış bir yasadır” eleştirisinde bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu