DünyaEkonomiManşetSağlıkToplumYaşam

BM: Madagaskar’ın dünyada krizin kıtlığa neden olduğu ilk ülke olmak üzere

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, ada ülkesi Madagaskar'da on binlerce kişinin, 4 yıldır yağmur yağmaması nedeniyle şimdiden "feci" seviyelerde açlık çektiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, ada ülkesi Madagaskar’da on binlerce kişinin, 4 yıldır yağmur yağmaması nedeniyle şimdiden “feci” seviyelerde açlık çektiğini söylüyor. Örgüte göre Madagaskar, dünyada “iklim değişikliği kaynaklı kıtlık” görülen ilk ülke olmak üzere.

Madagaskar’da son 40 yıldır görülen en kötü kuraklık, ülkenin güneyindeki izole tarım topluluklarında büyük yıkıma yol açtı. Aileler hayatta kalabilmek için böcekleri yemeye başladı.

BM Gıda Programı’ndan (WFP) Shelley Thakral, “Bu kıtlık koşullarının arkasındaki itici güç iklim, çatışma değil” diyor.

BM, 30 bin kişinin şu anda uluslararası alanda tanınmış en yüksek gıda güvensizliği derecesi olan “beşinci seviyeyi” yaşadığını tahmin ediyor. Madagaskar hasattan önceki geleneksel “cılız mevsime” girerken, sorundan etkilenenlerin sayısının büyük ölçüde artmasından kaygı duyuluyor.

Thakral, “Bu daha önce görülmemiş bir şey. Bu insanlar iklim değişimine katkıda bulunacak bir şey yapmadı. Fosil yakıt tüketmiyorlar ama iklim değişiminin sonuçlarına katlanmak zorundalar” diye konuşuyor.

Dört çocuk annesi Tamaria, “Böcekleri elimden geldiğince temizliyorum ama su yok gibi bir şey. Çocuklarım ve ben 8 aydır her gün bunu yiyoruz, çünkü yiyecek başka bir şeyimiz yok, ektiklerimizin hasadını almamız için yağmur da yok” diyor.

Kurumuş toprağın üzerinde oturan 3 çocuk annesi Bole de “Bugün kaktüs yapraklarından başka bir şey yemedik” diye konuşuyor. Kocası geçtiğimiz günlerde açlıktan ölmüş. Geride Bole’nin doyurması gereken iki çocuk daha bırakan komşusu da:

“Ne diyebilirim ki? Hayatımız, hayatta kalmak için tekrar tekrar kaktüs yaprakları aramakla geçiyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu