Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Böyle olunca anayasa ihlali olmuyor mu?

Anayasaya uyulması gerektiğini söyleyen  ve ihlal edilmemesi gerektiğini her türlü zeminde savunan ana muhalefet, bizzat bu konuyu Anayasa Mahkemesine götüren ana muhalefet, anayasaya aykırılığını Anayasa Mahkemesince de tespit ettirdikten sonra şimdi oturup ilgili yasayı ihlal edenlerle oybirliği içerisinde anayasayı birlikte  ihlal edilmesini sorun olarak görmüyorsa burada doğru olmayan bir şeylerin olduğunu söylemek mümkün..

Böyle olunca anayasa ihlali olmuyor mu?

Her türlü anlamaya çalışıyorum, olmuyor. Ya da ben idrak edemiyorum onların ne yapmaya çalıştıklarını!!

Evet CTP’den bahsediyorum

Ana Muhalefet partimizden.

Anayasa Mahkemesinin kararı açıklanırken de şöyle deniliyor; koltuk sayınız(parmak sayınız)  fazla diye ona güvenerek anayasayı ihlal edemezsiniz…

Hoş CTP’nin de Mecliste sürekli vurgu yaptığı nokta burası.

Ki buna ben de yürekten katılıyorum.

Zira bu çok  doğru bir yaklaşımdır..

Ve fakat görüyorum ki, iş birlikte olursak Anayasayı ihlal edebiliriz minvaline dönüştü.  Nitekim yerel seçimlerde belirlenen 25 Aralık 2022 tarihi mutabakatı buna işaret ediyor.

Dediğim gibi anlamaya çalışıyorum.

Meclis 25 Aralık 2022 tarihinde yerel seçimlerin yapılmasına ilişkin ortak karar aldı. Şimdi bu karar anayasaya aykırı değil mi? Yani iktidar muhalefet mutabakata varınca seçim tarihi için bu karar anayasayı ihlal etmiyor mu?

Dedim ya anlamaya çalışıyorum, bir türlü taşları yerine koyamıyorum. Aklım almıyor.

Nitekim Meclis’te mutabakatla alınan bu karar da anayasayı ihlal etmekten başka bir şey değil gibi geliyor bana.. Bu arada hukukçu dostların da görüşlerini almaya çalıştım. Öyle ya konunun uzmanları onlar.

Ve elbette hukuki görüşleri çok önemli. Konuşma fırsatı bulduğum hukukçu dostların da bu husustaki genel kanısı bu yönde..  Yani ortada yine bir ihlal var.. Ve fakat bu karar anayasa mahkemesine taşınmayacağı için, zira bu kez iktidarı muhalefeti kararı birlikte aldıklarından ötürü anayasa mahkemesi konunun dışında tutuldu. Dolayısıyla anayasa mahkemesine götürülmeyen anayasa ihlalleri, ihlal olarak değerlendirilmiyor.

Kaldı ki o gün yerel seçimleri erteleyen yasanın anayasaya aykırı olduğu çok net bir durumdu. Hoş hükümette bunun farkındaydı. Şimdi ise ortaya çıkan durumu nasıl algılamamız gerekiyor?

Biz iktidar partileri ile ana muhalefet olarak yerel seçimlerin tarihi konusunda anlaştık ama, belediye sayısını azaltan yasanın anayasaya aykırılığını da talep etme hakkımızı saklı tutuyoruz.. Bu mudur anlamamız gereken? Durum eğer böyle ise, niye seçim tarihini oybirliği ile belirlediler?

Şimdi gelin bunu anlamaya çalışalım.

Hükümetin yerel seçimleri ertelemeye yönelik girişimi anayasayı ihlal olarak addedildi Anayasa Mahkemesince.

Karar doğru.

Bu konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyan ana muhalefet partisi CTP.

Bununla birlikte şimdi ortak uzlaşı ile ortaya çıkan durumda yerel seçimler hükümetin önceden aldığı karar uyarınca yapılması gereken tarihin yaklaşık bir ay da sonrasına uzlaşı çıktı Mecliste. Bu kez UBP,CTP,DP,YDP mutabakatı var. Anayasaya uyulması gerektiğini söyleyen  ve ihlal edilmemesi gerektiğini her türlü zeminde savunan ana muhalefet, bizzat bu konuyu Anayasa Mahkemesine götüren ana muhalefet, anayasaya aykırılığını Anayasa Mahkemesince de tespit ettirdikten sonra şimdi oturup ilgili yasayı ihlal edenlerle oybirliği içerisinde anayasayı birlikte  ihlal edilmesini sorun olarak görmüyorsa burada doğru olmayan bir şeylerin olduğunu söylemek mümkün..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu