KıbrısManşetSiyasetTürkiye

Bu ilişki biçimi hepimizi üzüyor

Türkiye’nin bugün uyguladığı Kıbrıs siyaseti daha ne kadar bu şekilde gidecek bilmiyorum. Lakin görünen şu ki bu siyaset başta Türkiye olmak üzere kimseye bir fayda sağlamıyor

Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay  ‘iki egemen devletli politikanın aslında  neden mümkün olmadığını bilmiyor mu gerçekten? Böyle bir ihtimali açıkçası düşünmek dahi istemiyorum. Dolayısıyla Kıbrıs’ta iki egemen ayrı devlet siyasetinin zamana oynayan bir siyaset olduğunun farkında. Nitekim ne diyor Sayın Oktay;

“Çözüme giden yolu, ancak BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını tescil ile açılabilir. Ancak BM Güvenlik Konseyi bir buçuk yıldır bu adımı atmamıştır.”

“Bizler de gerekli çalışmaları sıklaştırdık. Böylece, Kıbrıs Türkünün müktesep hakları, BM üyesi ülkelerin tanıması yoluyla tescil edilebilecektir.” Peki Sayın Oktay’ın arka arkaya sıraladığı bu ifadelerden şu çıkarımı yapabilir miyiz?

BM Güvenlik Konseyi üyeleri kendi kararları tahtında ABD ve Rusya’nın da anlaşarak KKTC’yi tanıma olasılığının mümkünü olmayacağına  göre, bugün sürdürülen mevcut siyasetin bir karşılığı yok.

Doğru mu?

Kesinlikle doğru.

Gelinen süreci objektif olarak değerlendiren herkes bunu rahatlıkla görebilir.

Sayın Oktay konuşmasının devamında BM tarafından tanınmadığı gerekçesi ile KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na ‘üye’ olmasının önünün tıkalı olduğunu  ima etmiştir. Ve fakat aynı teşkilat içinde ‘gözlemci’ statüsüne getirebilmek için girişimler yapıldığını da anlattı Sayın Oktay..

Velhasıl hal böyleyken, bu siyasetin uluslararası toplumu geçtim diğer Türki devletlerde de bir ehemmiyeti olmadığını görüyoruz.  Böyle bir durumda öngörülen ve atılan her adımı egemen eşitliğe bağlamak gerçekçi değildir. Sayın Fuat Oktay Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak ülkemize geldi. Hoş kendisi Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu yetkilisi olarak zaten sürekli gelip gidiyor ülkemize . Bu son derece  doğal.  Ve fakat Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkilerinde gelinen noktanın da kurulan tek taraflı tahakküm ilişkisi  gerçek anlamda Kıbrıslı Türkler üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır. Sayın Fuat Oktay bu çerçevede ülkemize misafir olarak geliyor ve gidiyor.  Dolayısıyla buna farklı bir anlam yüklemek abesle iştigaldir.. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nden  Sayın Oktay gibi birçok yetkili gelip gitti, birçoğunun adını bile hatırlamıyorum şimdi. Dolayısıyla Fuat Bey’i de diğerleri gibi hatırlamayacağız bile.

Türkiye’nin bugün uyguladığı Kıbrıs siyaseti daha ne kadar bu şekilde gidecek bilmiyorum. Lakin görünen şu ki bu siyaset başta Türkiye olmak üzere kimseye bir fayda sağlamıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu