KıbrısManşetSiyaset

Bu neyin kafasıdır anlamak mümkün değil

Kapatılacak belediyelerin başkanlarına  “danışman” adı altında mevcut maaşlarını taahhüt eden yasa tasarısı, belediye emekçilerinin yasal haklarını belirleyen toplu iş sözleşmelerini ortadan kaldıracak, yıllardır geçici çalışmak durumunda bırakılan emekçileri de ekmeğinden edecek

Sağlıkta, eğitimde ve daha bir çok alanda hizmet veremeyen bu yapı içinde devredilecek belediye başkanlarına danışman adı altında, emekli olana kadar maaş bağlamanın etik olmadığı gibi ,ekonomik olarak toplumun üzerine yığdığı yükün izahını yapmak mümkün değildir. Kaldı ki kapatılacak belediyelerin başkanlarına danışmanlık statüsü altında başkanlık maaşını verebilecek parayı nereden bulacaksınız?

Kapatılacak belediyelerin başkanlarına  “danışman” adı altında mevcut maaşlarını taahhüt eden yasa tasarısı, belediye emekçilerinin yasal haklarını belirleyen toplu iş sözleşmelerini ortadan kaldıracak, yıllardır geçici çalışmak durumunda bırakılan emekçileri de ekmeğinden edecek. Öngörülen maalesef bu.

Yoksa sağlıklı bir ortamda ortak aklın hakim olduğu bir düzenleme ile bazı belediyelerin birleştirilmesi doğru bir adımdır.

Dolayısıyla hala katkıların 2011 nüfus sayımına göre hesaplandığı ,tüm belediye sınırlarında güncel nüfus bilinmeden, paydaşlardan görüş alınmadan, anayasamıza uygunluğuna bakılmadan kimin veyahut kimlerin yazdığı belli olmayan bu yasanın hayat bulması beraberinde çok büyük sıkıntılar getirecektir.

Dolayısıyla böylesi yaşamsal öneme haiz bir konuda yeterince hazırlık yapılmadan ortaya Belediyeler Reformu diye bir taslak atarak  Belediye Başkanlarını, belediye meclislerini, belediye çalışanlarını ve nihayetinde bundan doğrudan  etkilenecek bölge halklarını, ilgili sivil toplum örgütlerini muhalefet partilerini böylesi bir sürece dahil etmeden ortaya çıkarılan ve  biz  yaptık  oldu genişliği taşıyan bu dayatma anlayış doğru değildir.

Yani ilgili konuda paydaşların katılmadığı bir değişimin hayat bulması mümkün de değildir.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu