KıbrısManşetToplum

“Burada atıl kaldık elektriğimiz hala yok”

Apostolos Andreas Manastırı’nda 20 yıldır görev yapan Lefteris Kotsiekkas ‘İSKELE-KARPAZ’ Gazetesi’ne Konuştu

Apostolos Andreas Manastırı’nda 20 yıldır görev yapan Lefteris Kotsiekkas ‘İSKELE-KARPAZ’ Gazetesi’ne konuştu…

 DEVRİM DEMİR

 HRİSTİYAN DÜNYASININ ADADAKİ EN KUTSAL İBADET YERİ
Karpaz Yarımadası’nın önde gelen ziyaret ve adak yerlerinden biri olan Apostolos Andreas Manastırı, din dil ayrımı yapmadan yüzlerce kişinin ibadet ettiği yerlerden bir tanesi. Manastıra adını veren Apostolos Andreas hakkındaki bilgiler kutsal kaynaklara dayanırken, 20 yıldır manastırda sorumlu olarak görev yapan 38 yaşındaki Lefteris Kotsiekkas’ın dünyanın her köşesinden insanı ağırladıklarını söyledi. En büyük sorunlarının başında elektrik geldiğini kaydeden Kotsiekkas “Şebekede elektrik olmadığı için burayı jeneratörle aydınlatıyoruz” dedi. Su ve yol sorununa da dikkati çeken Kotsiekkas, gerek turistlerin gerek yerli halkın manastıra ulaşımda en büyük sorunun bozuk yollar olduğunu söyledi.

“YANLIŞLIKLA YOLU YAPSALAR ÇOK İYİ OLACAK”
Apostolos Andreas Manastırı 1867 yılında açıldı, 156 senedir binlerce insana hizmet etmeye devam ediyor. Karpaz Yarımadası’nın en kıymetli yerlerinden biri olan manastırda 20 yıldır hizmet veren Lefteris Kotsiekkas, gazetemizi manastırda ağırladı, önemli bilgiler verdi. Manastırın hemen arkasında yer alan 800 senelik kilisede arkeologların çalışma yaptığını kaydeden manastır sorumlusu, su ve yol sorununun ciddi sıkıntı olduğuna vurgu yaptı. “Biz burada atıl kaldık” şeklinde konuşan Kotsiekkas, “Buraya dünyanın her köşesinden insan geliyor. Müslüman Hristiyan fark etmez.  Herkes ibadetini yapıp gidiyor.  Maalesef biz burada atıl kaldık. Yol, elektrik ve su yok; hala jeneratör çalıştırıp elektrik alıyoruz. Yolun durumu belli, gelen herkes yoldan çok şikâyetçi bize bu yolu yanlışlıkla yapsalar çok iyi olacak” temennisinde bulundu.

HASTALIKLARI İYİLEŞTİRDİĞİNE İNANILIYOR
İnanışa göre, manastırın; 15 Ağustos ile 30 Kasım tarihlerinde ziyaret edilmesi âdettendir. Genellikle göz hastalıkları tedavi eden bir aziz olarak bilinmesine karşın, diğer hastalar ile dertlerine çare bulamayanların buraya adak adamaları halinde dileklerinin gerçekleşeceğine inanılmaktadır. Dileklerdeki gerçekleşenler ise, hastalığın türüne göre, adadıkları balmumu veya metalden yapılmış göz, kulak, el ve çocuk şeklindeki model adakları ikonun yanına bırakarak ibadetlerini gerçekleştiriyor.



 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu