EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Ekonomi Bakanlığı uyuyor mu?

Döviz kurlarındaki artış bahane edilerek yapılan okkalı zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ederken, piyasadaki fiyatları denetleme ve akaryakıt ile tüp gaz fiyatlarını düzenleme yetkisini elinde bulunduran Ekonomi ve Enerji Bakanlığı kılını kıpırdatmıyor

Döviz kurlarındaki artış bahane edilerek yapılan okkalı zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ederken, piyasadaki fiyatları denetleme ve akaryakıt ile tüp gaz fiyatlarını düzenleme yetkisini elinde bulunduran Ekonomi ve Enerji Bakanlığı kılını kıpırdatmıyor

DÖVİZ DÜŞTÜ AMA FİYATLAR DÜŞMEDİ… Türk Lirası’nın döviz kurları karşısında ciddi değer kaybıyla birlikte temel gıda maddeleri, akaryakıt, tüp gaz, toplu ulaşım ve daha birçok kalemde yapılan okkalı zamlar halen yerli yerinde duruyor. Vatandaşların, 18’i aşan Dolar/TL kurunun 13 oranlarına kadar inmesiyle birlikte okkalı zamların geri alınması beklentisi, yerini hayat kırıklığına bıraktı. Döviz kurlarının yüksek olduğu dönemde yapılan zamların geri alınmasına yönelik bir adım atılmazken ve market raflarında birçok ürün halen zamlı fiyatlardan satılmaya devam ederken, piyasayı denetlemesi gereken Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi’nin görevini yerine getirmediğine yönelik tepkiler gün geçtikçe artıyor.

VATANDAŞ ARTIK KENDİ DENETİMİNİ YAPIYOR… Sosyal medyada özellikle son dönemlerde vatandaşlar tarafından paylaşılan fiyat etiketleri, farklı marketlerde satılan aynı ürünler arasındaki ciddi fiyat farklarını da göz önüne seriyor. Vatandaşlar, bir marketin aynı ürünü farklı bir marketin yarı fiyatına, ya da bir diğer marketin aynı ürünü iki katı fiyatına nasıl satabildiğini sorgularken, piyasadaki denetimsizliğin hat safhada olduğu da gözler önüne seriliyor.

AKARYAKIT FİYATLARI 20 GÜN ÖNCE GÜNCELLENDİ… Döviz kurlarının rekorlar kırdığı dönemde fiyatları daha sık yükseltebilmek amacıyla, 15 günde 1 gerçekleştirilen akaryakıt fiyat düzenleme süresini 6 günde 1’e indiren kararın alınmasına rağmen, son olarak 15 Aralık’ta gerçekleştirilen akaryakıt zammının üzerinden 20 gün geçmesine rağmen halen daha akaryakıt fiyatlarıyla ilgili hiçbir indirime gidilmedi. Yine tüp gaz fiyatına 14 Aralık’ta yapılan 40 TL’lik zam da halen geçerliliğini sürdürürken, dolar kurunda yaşanan düşüşe rağmen tüp gaz 180 TL’den satılmaya devam ediyor.

VATANDAŞLARDAN BAKAN’A MESAJ… 23 Ocak Erken Genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nin Gazimağusa İlçesi Milletvekili adaylarından olan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, seçim çalışmalarına hız vermiş durumda. Vatandaşlar, çiçeği burnunda fakat deneyimli Bakan Atun’un seçim çalışmalarına odaklanıp Bakanlık’taki görevini ihmal etmemesi gerektiğini savunuyor. Vatandaşlar, Bakan Atun için en iyi seçim yatırımının ‘piyasayı ucuzlatmak ve zamları geri almak olduğu’ mesajını da veriyor.

TÜKETİCİLER DERNEĞİ’NDEN BAKANLIĞA ÇAĞRI… KKTC Tüketiciler Derneği de ülke genelinde alışveriş merkezleri ve marketlerde yaptıkları denetimlerde fahiş fiyatlarla tam bir vurgun yapıldığını saptadıklarını belirterek, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı piyasaya müdahale etmeye çağırdı. Dernek’ten yapılan açıklamada, derneğin ülke genelindeki denetimlerinde fahiş fiyatların yanı sıra süresi geçmiş, eksik gramajlı, etiketsiz ürünlere ve etiket- kasa fiyat farklılıklarına da rastlandığı belirtilerek, tam bir “piyasa anarşisi” yaşatıldığı kaydedildi.

KARA LİSTE AÇIKLANACAK… Açıklamada, ticari ahlaka aykırı ve denetimsiz olarak nitelendirilen piyasaya acil olarak müdahale etmesi için Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na ve fahiş fiyatlar ve haksızlıklar ile ilgili şikâyetlerini Ticaret Dairesi yetkililerine iletmek üzere Derneğe bildirmesi için tüketicilere çağrı yapılırken, Derneğin “kara liste” kapsamında boykot uygulayacağı iş yeri ve marketler listesini önümüzdeki günler açıklayacağı duyuruldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu