EkonomiGenelKıbrısManşet

“Büyük fırtına” yaklaşıyor mu?

Ülke ekonomisinin geleceği konusunda ufuk çizgisi göremediğini belirten ekonomistler, korkulandan söz ediyor

Ülke ekonomisinin geleceği konusunda ufuk çizgisi göremediğini belirten ekonomistler, korkulandan söz ediyor

“Para kazanma derdiyle yatırım yapmayın. Kesinlikle dövizle borçlanmayın. Büyük parayla acil olmayanı satın almayın”

KESİNLİKLE DÖVİZLE BORÇLANMAYIN

Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de Ülke ekonomisinin geleceği konusunda ufuk çizgisi göremediğine belirten ekonomistler, “büyük fırtınanın” ekonomiyi sarmasından korktuklarını artık saklamıyor. Ekonomistler, “Para kazanma derdi ile yatırım yapmayın. Kesinlikle dövizle borçlanmayın. Çünkü Türkiye’de ve dolayısıyla da KKTC’de ekonomi yönetimine ilişkin bir ufuk çizgisi görülmüyor. Bir şeyin fiyatı aşırı yükselirse o şeyden mutlaka uzak durun” dediler. Ekonomistler, yükselen akaryakıt fiyatlarına dikkati çekerken, “Türkiye’de mazot 28 liraysa anlayın ki döviz de (dolar) oraya kadar gidecek” yorumunda bulunuyor.

FIRTINAYA NEDEN YAKLAŞIYORUZ?

“Fırtınaya neden yaklaşıyoruz?” sorumuzu yanıtlayan ekonomistler, “Türkiye’de ekonomik beklentiler bozulurken, KKTC bundan kendini koruyamıyor. Döviz beklentileri yılsonuna göre neredeyse her geçen gün yükseliyor. Aslında fiyatlara bakıldığında döviz fiyatları olması gerektiğinden de düşük. Türkiye’deki fiyatlar doların 20 liranın üzerine çıktığını gösteriyor. Birçok mal ve hizmette %50’lik bir artış gözüküyor. Bu artışlar dolara göre uyarladığında %40’lık fark ortaya çıkıyor. Bu fark da dolar/TL’nin üzerine konulduğunda 20 liralık bir fiyatlama olduğu görülüyor” hesabını yapıyor. Türkiye’den ekonomist Selçuk Geçer, “Para kazanmak için sakın yatırım yapmayın. Kesinlikle dövizle borçlanmayın.” diyerek hem yatırımcıları hem de vatandaşları uyarıyor.

“TÜRKİYE’NİN ZAMANI DARALIYOR”

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) düzenlediği ekonomi forumunda konuşan Prof. Dr. Hakan Kara, ABD’nin sıkılaşma politikasına değinerek “Bu bizim gibi gelişmekte olan, dış borcu ve enflasyonu yüksek, rezervi düşük ülkeler için zorlu dönemler geliyor demek. Bu süreç resesyon olmadan bitmeyecek” dedi. Kara, şu vurguyu yaptı: “Türkiye’nin kriz sarmalından çıkacak potansiyeli var ama hemen bugün başlaması gerek. Mevcut politikalar 12 ay daha sürerse oluşabilecek tabloyu tahmin edemiyorum. İşte o zaman tek başımıza çıkamayacak duruma gelebiliriz ve uluslararası kuruluşlardan destek almak zorunda kalırız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu