Büyük gözler, turuncu cilt… Mars’ta insanlar farklı görünecek
Bazı bilim insanları Mars'ı kolonileştirmenin, insan türünün hayatta kalmasını sağlamak için iyi bir şans olduğunu düşünüyor. Ancak Kızıl Gezegen pek çok zorlukla geliyor ve muhtemelen Mars’taki insanların görünümü bizden farklı olacak.
Bazı bilim insanları Mars’ı kolonileştirmenin, insan türünün hayatta kalmasını sağlamak için iyi bir şans olduğunu düşünüyor. Ancak Kızıl Gezegen pek çok zorlukla geliyor ve muhtemelen Mars’taki insanların görünümü bizden farklı olacak.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve SpaceX şirketinin CEO’su Elon Musk, önümüzdeki birkaç on yıl içinde Kızıl Gezegen’e insan göndermeyi hedefliyor. Bilim insanları lojistik faaliyetler üzerinde çalışırken aynı zamanda yeni ortamın insan vücuduna etkilerini de araştırıyor.
ABD’deki Rice Üniversitesinden evrimsel biyolog Dr. Scott Solomon, Mars’ta yaşayan insanların turuncu bir cilde sahip olabileceğini söyledi. Bu fikri 2016 tarihli “Future Humans: Inside the Science of Our Continuing Evolution” adlı kitabında yazdı.
TURUNCU GIDALAR
Mars, Dünya’dakinden çok daha ince bir atmosfere sahip ve manyetik alan koruması bulunmuyor. Yani insanların kansere neden olan yüksek radyasyon seviyelerinde hayatta kalmak için bir yolunu bulması gerekiyor.
Örneğin, karotenoid içeren çok miktarda gıda tüketmek işe yarayabilir. Bu pigmentler havuç ve balkabağı gibi besinlerde bulunuyor ve turuncu olmalarının sebebi de bu. Cildimizdeki ve kan dolaşımımızdaki karotenoidler bizi radyasyonun zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olabilir. Ancak ne kadar çok tüketirsek cildimizin rengi de o kadar çok turuncuya dönecek.
Bu arada, Dünya’da bizi UV’den (ultraviyole ışık) korumaya yardımcı olan doğal cilt pigmenti melanindir. Ancak Mars’ta bizi korumak için yeterli olmayabilir. Dünyadaki mikroplar kendilerini tehlikeli UV ışığından korumak için karotenoidlere güvenir ve araştırmacılar şimdiden Mars’taki pigmentin belirtilerini arıyor.
İSKELET, KASLAR VE KAFATASI
Business Insider’a göre, Mars’taki zorlu koşullar insan iskeletini ve kaslarını küçültebilir. Uluslararası Uzay İstasyonunda kalan astronotların kemikleri zayıflıyor.
Bilim insanları, 6 ay-1 yıl süren uzay araştırmalarında bile bu etkilerin görülmesinin uzun süreli uzay hayatında ne gibi etkilere neden olabileceğini düşünüyor. Küçülen kafatasları nörolojik durumlara neden olabilir. Zayıf kemiklerin ve kasların başka sağlık komplikasyonlarına yol açabileceği de söylendi.
Mars, Dünya’ya kıyasla Güneş’e daha uzak. Bu nedenle normal bir gün bile Dünya’daki bulutlu bir gün gibi. Bu daha karanlık ortam, zamanla insan gözlerini değiştirebilir. Gezegen bilimcisi Dr. Nathalie Cabrol, daha önce NBC News’e bu konu hakkında konuşmuştu: “Gözlerimiz, Dünya üzerindeki belirli bir miktarda ışığa alışmıştır. Bu yeni ortam koşullarına adaptasyon sağlamak için ya optik sistemimiz ve beynimiz retinada daha fazla ışık toplamaya çalışacak ya da yeni retinalar veya daha büyük gözler geliştireceğiz.”
Göz boyutundaki bir değişiklik, bir insanın kafatasının şeklini de etkileyecek. Dünya’daki insanlara kıyasla ömrün kısalması ve kafatasının küçülmesiyle birlikte nörolojik bozuklukların yaşanması muhtemel görünüyor. Bilim insanları, Mars’ta yaşayacak insanların ve Dünyalıların bağışıklık sistemlerinin tamamen farklı olacağını söylüyor.