EkonomiKıbrısManşetPolisiye – AdliSiyasetToplumYaşam

Büyükyılmaz kızdırdı: Avcıoğlu, açtı ağzını yumdu gözünü!

Büyükyılmaz’ın çıkıp Avcıoğlu’nun yönetimde yer aldığı döneme ilişkin kendisine yaptığı göndermeler üzerine sessizliğini bozan Avcıoğlu, gerek alımlarda gerekse kullanılan akaryakıtın içeriğinde dönen dümenleri bir bir deşifre etti.

BİLGİ EDİNME YASASI’NA AYKIRI DAVRANIŞTAN KIB-TEK’E DAVA… “Bilgi Edinme Yasası kapsamında bu yakıtın içeriğinin ne olduğu, nereden geldiği, analiz raporlarının nerede olduğu ve fiyatının ne olduğunu bilgisini edinmek istedim. 15 iş günü süreleri vardı ancak bu süre doldu. Aykırı davranıştan ötürü aleyhinde dava açılacak.”

İFTİRAYA DEVAM EDERSE KENDİSİNİ ŞAHSEN DAVA EDECEĞİM… “Büyükyılmaz, bize iftira atmaya çalıştı ancak biz istenilen kükürt oranının üzerinde bir oranda yakıt verildiği nedeniyle Mors Ltd.’e ceza kestik. Dolayısıyla %3 oranın kükürt ile yakıt getirdiğimiz söylemlerine devam edecek olursa, kendisini şahsen dava edeceğimi de buradan belirtmek isterim.”

BAKANLAR KURULU’NU, MİK’İ VE KIB-TEK’İ DAVA ETTİ… “Bakanlar Kurulu’nu, MİK’i ve KIB-TEK’i dava ettim, detayları da açıklanacak. Dava dosyalandı ve muhtemelen önümüzdeki hafta açılmış olacak. Akaryakıt ihalesi için limit değerlerinin düşürülmesi nedeniyle daha kalitesiz yakıt alımına olanak verdiler ve yapılan bu değişiklik hem Anayasa’ya hem de Çevre Yasası’na aykırıdır.”

OMBUDSMAN’IN AÇIKLAMASI SONRASI 5 KİŞİYE DAHA TERFİ VERİLDİ… “Ombudsman’ın yasalara aykırı bir şekilde KIB-TEK’te yapılan terfilerle ilgili yayınladığı raporunun üzerine Yönetim Kurulu dün öğleden sonra toplanarak, 5 kişiye daha yasalara aykırı olarak terfi vermiş bulunmaktadır. Keşke Turan Büyükyılmaz bunları da açıklasaydı.”

Hatırlanacağı üzere; KIB-TEK’in ihtiyacına yönelik akaryakıt alımı konusunda bin bir türlü dümenler dönmüş, ülkeye ne yapıp, edip ihalesiz yakıt getirilmişti.

Zorlu uğraşlar veren GIYNIK da bu durumu irdelemiş ve uzun uğraşlar sonucu en son getirilen yakıtın analiz raporuna ulaşıp, yayınlayarak, acı gerçekleri gözler önüne sermişti.

Söz konusu yakıtın kalitesinin standartlara uygun olup olmadığı tartışmaları uzun süre ülke gündeminde konuşulurken, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz bir açıklama yaparak, KIB-TEK Yönetim Kurulu eski üyesi Yusuf Avcıoğlu’na laf attı.

Avcıoğlu’nun döneminde de usulsüz, değerlere uygun olamayan yakıt alındığı ibarelerini kullanan Büyükyılmaz’a yanıt gecikmedi. Televizyon programına telefonla bağlanan Avcıoğlu, adeta açtı ağzını, yumdu gözünü.

Büyükyılmaz’ın çıkıp Avcıoğlu’nun yönetimde yer aldığı döneme ilişkin kendisine yaptığı göndermeler üzerine sessizliğini bozan Avcıoğlu, gerek alımlarda gerekse kullanılan akaryakıtın içeriğinde dönen dümenleri bir bir deşifre etti.

BİLGİ EDİNME YASASI’NA AYKIRI DAVRANIŞTAN KIB-TEK’E DAVA

KIB-TEK’e açtığı davanın yanı sıra Bakanlar Kurulu ve MİK’i de dava ettiğinden söz eden Avcıoğlu’nun çarpıcı açıklamaları şu şekildedir:

“Büyükyılmaz, kendisinden önce daha kötü yakıt alındığını söylüyor ancak bizim dönemimizde nereden geldiği belirsiz, evrakları olmayan, doğrudan alımla elde edilmiş bir yakıtın olmadığını hatırlatmak isterim. Bilgi Edinme Yasası kapsamında bu yakıtın içeriğinin ne olduğu, nereden geldiği, analiz raporlarının nerede olduğu ve fiyatının ne olduğunu bilgisini edinmek istedim. Üzerinden 3 hafta geçti, yasaya göre kendisinin geri dönüş yapmak için 15 iş günü süreleri vardı ancak bu süre doldu. Bilgi Edinme Yasası’na aykırı davranmasından ötürü aleyhinde dava açılacağını belirtmek isterim.”

“YAKITIN KALİTELİ OLUP, OLMADIĞI ORTAYA ÇIKSIN DA GÖRELİM”

“Yakıtın kaliteli olup, olmadığı ortaya çıksın da görelim bakalım neler olacak. Gelen yakıtın içerisinde yakıtın dengesizliği 1 olması gerekirken limitin 3 katıdır. İçeriğindeki Çinko 15 olması gerekirken, 23 mg/kg’dir. Kalsiyum 30 olması gerekirken 35’dir. Sedimentasyon 0.1 olması gerekirken 0.2’dir. Yani Turan Büyükyılmaz tarafından alınan yakıtın değerleri olması gerekenden iki veya üç kat daha fazladır. Bu bilgilere basında da yer verildi. Yakıtın içerisinde kesinlikle olmaması gereken ‘Atık Yağ’ mevcut. Ayrıca, içerisinde deniz suyu olduğunu da tespit ettik. Yakıt teknik şartnamede istenenin altında bir değere sahip. Bu yakıtı daha fazla yakmanız gerekiyor ki istenilen verim elde edilsin. Bu da daha fazla emisyon salgılanması anlamına geliyor. Bu da çevreye ve insan sağlığına zarar veriyor. Ayriyeten, yakıtın kükürt oranının istenilen oranda olması yeterli değil.”

AVCIOĞLU: İFTİRAYA DEVAM EDERSE KENDİSİNİ ŞAHSEN DAVA EDECEĞİM

“Kimseyi kandırmasınlar. Büyükyılmaz, bize iftira atmaya çalıştı ancak biz istenilen kükürt oranının üzerinde bir oranda yakıt verildiği nedeniyle Mors Ltd.’e ceza kestik. Normal numunelerin gidip, geldiği surette o gemi defalarca bekletilerek, uygun olduğu test sonuçları elde edilince kendisine izin verilmiştir. Dolayısıyla %3 oranın kükürt ile yakıt getirdiğimiz söylemlerine devam edecek olursa, kendisini şahsen dava edeceğimi de buradan belirtmek isterim. Yakıtın içeriği nedeniyle tüketildiği zaman çıkan kül ise akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa neden oluyor. Yeni çıkılacak ihale için asfalt oranının limit değeri yükselttiler. Dolayısıyla kalitesiz yakıt alımına yol açtılar. Bu davranışlarından ötürü bir bölge sakini olarak kendilerini dava ettim. Bununla ilgili daha detaylı açıklamalarda bulunacağım.”

BAKANLAR KURULU’NU, MİK’İ VE KIB-TEK’İ DAVA ETTİ

“Bakanlar Kurulu’nu, MİK’i ve KIB-TEK’i dava ettim, detayları da açıklanacak. Dava dosyalandı ve muhtemelen önümüzdeki hafta açılmış olacak. Akaryakıt ihalesi için limit değerlerinin düşürülmesi nedeniyle daha kalitesiz yakıt alımına olanak verdiler ve yapılan bu değişiklik hem Anayasa’ya hem de Çevre Yasası’na aykırıdır. Bununla ilgili bölge halkı olarak biz burada hem sağlık hem de çevre açısından zarar görüyoruz. Bundan sonra da bu şekilde de denetlemeye ve dava etmeye devam edeceğiz. Bazı firmalara ayrıcalık sağlamak için halk sağlığıyla oynamalarına olanak sağlanmayacaktır. Makinelerde de sıkıntılar başladı ve sürekli olarak enjektörler değiştiriliyor. Turan Bey çıkıp bunlardan da bahsetsin.”

OMBUDSMAN’IN AÇIKLAMASI SONRASI 5 KİŞİYE DAHA TERFİ VERİLDİ

“Ombudsman’ın yasalara aykırı bir şekilde KIB-TEK’te yapılan terfilerle ilgili yayınladığı raporunun üzerine Yönetim Kurulu dün öğleden sonra toplanarak, 5 kişiye daha yasalara aykırı olarak terfi vermiş bulunmaktadır. Keşke Turan Büyükyılmaz bunları da açıklasaydı. Yargı aşamasına götüreceğimizden emin olsunlar. Öte yandan, yapılan doğrudan alımlarla ilgili Sayıştaylık ve Ombudsman’a şikayetlerimiz oldu. 1.1 milyon TL’ye yazılım için danışmanlık hizmeti alındı. 1.26 milyon TL’ye ihalesiz bir şekilde bir firmaya doğrudan alımla beton döktürüp, alt yapı yaptırdılar. Bir firmayı bitirmeye ant içmiş Erhan Arıklı da o şirkete yakıt taşıttı 880 bin Dolar’a. Kendi kötü yönetimleriyle başka yönetimleri kıyaslamasınlar, konuşacak yüzleri yoktur!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu