GenelKıbrısManşet

Cafer Gürcafer: Yeni yapılan binalarda çatladı, çöküyor gibi iddialar yalan

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, “Girne’de ki 10 katlı bina projelerinin içinde şehir plancılarının imzası var ama ben imza atmadım” diyerek bundan sonra Girne’ye 10 katlı projeler yapılırsa kendisine sorumluluk koyulmaması gerektiğini ifade etti.

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, “Girne’de ki 10 katlı bina projelerinin içinde şehir plancılarının imzası var ama ben imza atmadım” diyerek bundan sonra Girne’ye 10 katlı projeler yapılırsa kendisine sorumluluk koyulmaması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, programa konuk olarak katıldığı programda soruları yanıtladı.

Cafer Gürcafer, Türkiye’de meydana gelen deprem için tırlar dolusu gıda ve battaniyenin enkaz bölgelerine gittiğini dile getirerek, her şeyden önce barınma ihtiyacının önemli olduğunu kaydetti.

“Barınma ihtiyacında kalıcı olabilecek bir adım attık” şeklinde konuşan Gürcafer, bu düşünce ortaya çıktığı zaman tüm firmalardan fiyat aldıklarını dile getirdi.

En azından 4-5 kişinin rahatça konaklayabileceği yapılar yapacaklarını anlatan Gürcafer, kampanyanın başladığını, her şeyin imece usulü yapıldığını söyledi.

“TOPLANAN BAĞIŞLAR KADAR EV YAPACAĞIZ”

Toplanan bağışlar kadar ev yapılacağını kaydeden Gürcafer, “50 civarında esnafımız çalışmalara başladı, süratle bu işi tamamlayacağız” dedi.

Gürcafer, en önemli konunun insanların verdiği katkının doğru amaca ulaşması olduğundan bahsederek, bir taraftan yardım yaparken diğer taraftan da zor bir 5 yıla hazır olmak gerektiğini kaydetti.

“VİZE KALDIRILMAMALI”

Vizenin kesinlikle kaldırılmaması gerektiğini belirten Gürcafer, “Bizim mimar mühendis odasının vize noktaları çok büyük önem arz eder, denetimler güçlendirmeli ve bütün inşaatlar bilim süzgecinden geçirilerek yapılmalı” şeklinde konuştu.

“MİMAR VE MÜHENDİSLERİN ÇİZDİĞİ PROJELERİ MÜTEAHHİTLER YAPAR”

Gürcafer, KKTC’de yapılan her projenin vize bürosundan geçtiğini ve mimar, mühendislerin çizdiği projelerin müteahhitler tarafından yapıldığını ifade etti. Gürcafer, “Yapılan projelerin yerinde uygulanmasında bir sorun varsa bundan mimar ve mühendiste sorumludur” dedi.

“Yapı denetimi bizlerin ve onların çabasıyla ortaya konmuş ve yeni yeni uygulanmaya başlanmış bir sistemdir” şeklinde konuşan Gürcafer, LTB’nin bu uygulamayı ilk başlatan belediye olduğunu söyledi.

“TARAMA YAPILMALI”

Deprem olduğunda KKTC’nin de sarsıldığını şiddetinin ise 4 olduğunu kaydeden Gürcafer, “Ama yine de tarama yapılması lazım, konu ile ilgili bir çok dedikodu var” ifadelerini kullandı.

“TÜM EMLAKÇILARA ULAŞARAK MÜŞTERİLERİN SORUNLARINI BİZE AKTARMALARINI İSTEDİK”

Bu olaydan sonra belediyenin teknik elemanlarını İskele Long Beach bölgesine gönderdiklerinden bahseden Gürcafer, tüm emlakçılara ulaşarak müşterilerden ‘çatlak var’ gibi bir sorun gelmesi halinde kendilerine iletilmesi gerektiğini söylediklerini dile getirdi.

“ÇATLAK GİBİ BİR ŞEYE RASTLAMADIK”

Büyük firmaların inşaatlarını gezdiklerini de vurgulayan Gürcafer, “Çatlak gibi bir şeye rastlamadık” dedi.

Gürcafer, çatlağın duvar çatlağı mı yoksa kolon çatlağı mı olduğunun da tespit edilmesi gerektiğinin en önemli hususlardan olduğuna dikkat çekti.

“DEPREME DAYANIKLI OLMAYAN OKULLAR GÜÇLENDİRİLMELİ VEYA YIKILIP YENİDEN YAPILMALI”

“Depreme dayanıklı olmayan okullar, kamu binaları ve hastanelerimiz vardır bunları taramamız lazım, okullarımızı bir gün daha beklemeden boşaltmamız lazım” diyen Gürcafer, güçlendirme kabul eden binaların güçlendirme çalışması ile kabul etmeyenlerinde yıkılıp yeniden yapılarak onarılması gerektiğini belirtti.

“YENİ YAPILAN BİNALARDA ÇATLADI, ÇÖKÜYOR GİBİ İDDİALAR YALAN”

Yeni yapılan binalarda ‘çatladı, çöküyor, çökme tehlikesi var’ gibi iddiaların yalan olduğuna önemle vurgu yapan Gürcafer, “İtibar edilmemelidir bize gelen böyle bir bilgi yok” dedi.

Malta, İngiltere, Fransa Almanya, Güney Kıbrıs ve Türkiye’nin imar yasalarındaki revizyonun ortalamaya vurulduğunda 20 kez revize edildiğini ifade eden Gürcafer, “Bizim yasamız ise hiç revizyona uğramadı” şeklinde konuştu.

Gürcafer, Müteahhitler Birliği’nin ülkesel fizik planı yapılsın diye eylem yapan tek örgüt olduğunu söyledi.

“GİRNE’DE Kİ 10 KATLI BİNA PROJELERİNİN İÇİNDE ŞEHİR PLANCILARININ İMZASI VAR BEN İMZA ATMADIM”

“Yalan haberlerle benim sektörüm karalanmaya çalışırsa buna cevap vermem gerekir, Girne’nin 3 kattan fazla olmaması lazımdır… Girne’de 10 katlı bina projelerinin içinde şehir plancılarının imzası var ben imza atmadım” diyen Gürcafer, bundan sonra Girne’ye 10 katlı projeler yapılırsa kendisine sorumluluk koyulmaması gerektiğini ifade etti.

Tatlısu ve Esentepe’de çok katlı projeler yapılmadığını çünkü koyulan kurulan 2 kat olduğunu söyleyen Gürcafer, “Şehir Plancıları Odası İskele’de yapılan 2. imar planına itiraz ederek ara emri aldı, peki Girne’de 10 kata çıkarken neden imzaladı?” sorusunu sordu.

“Benim dediğim olacak yaklaşımından dolayı bu noktayız” şeklinde konuşan Gürcafer, ortak payda da çözümler üretmenin mümkün olduğunu da dile getirdi.

“DEPREMDEKİ YIKILMALAR İLE İMAR PLANINDAKİ DEĞİŞİKLİK BAĞDAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Depremdeki yıkılmalar ile imar planındaki değişikliğin bağdaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Gürcafer, “Sanki imar planında değişiklik olursa hepsi yıkılacak… Ayrıca, bu değişiklikte imar affının ‘i’si bile yoktur” dedi.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu