EkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Çağıner: Özel sektöre 20 milyon TL istihdam prim desteği verilmeli

KTOB Başkanı Dimağ Çağıner, özel sektöre ayda 20 milyon TL istihdam prim desteğinin verilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner, özel sektöre ayda 20 milyon TL istihdam prim desteğinin verilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner, ülkede iş gücü katılım oranının yüzde 43.8’e düştüğünü belirterek, işletmelerin ayakta kalması ve işsizliğin azalması için özel sektöre ayda 20 milyon TL istihdam prim desteğinin verilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Çağıner, işsizliğin artması durumunda sosyal sigortaların gelirinin azalacağına ve giderinin artacağına işaret ederek, çeklerin çıkmasında sorun yaşanacağına dikkat çekti.   “Kendinizi yalnız hissediyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Çağıner, “Yönetenler açısından kendimizi yalnız hissediyoruz. Sektörler birbirine destek olarak krizden çıkmak için uğraşıyor. Ekonomi Örgütler Platformu olarak sürekli toplantı halindeyiz” dedi.

Dimağ Çağıner, Sanayi Odası’nda canlı yayınlanan “Hüseyin Ekmekçi ile Günaydın Haber Kıbrıs” programına katıldı.

“EKONOMİ KURULU’NU HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

Dünyayı 2 yıldır etkileyen pandeminin ardından ülkemizi döviz krizi ve şimdi de bölgemizi etkileyen savaş olduğuna dikkat çeken Çağıner, “Krizlerden çıkılacak bir sistem kurulmalı. Tavsiye niteliği yerine yaptığı önerilerin Kakanlar Kurulunda karar alınacağı içinde ana muhalefetin de yer alacağı bir ‘Ekonomi Kurulu’nu hayata geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELİR ARTIRICI VE GİDERLERİ DÜŞÜRECEK ÖNERİLERİMİZ VAR”

Ekonomi Kurulu’nun önerilerinden de bahseden Çağıner, “Önerilerimiz arasında gelir artırıcı ve kamuda giderleri düşürmek gibi öneriler var. Kamuda giderlerin azaltılması, memur maaşlarının düşürtülmesi değildir. Memur iç piyasaya olan katkı yapıyor” diye konuştu.

“İŞ GÜCÜ KATILIM ORANI YÜZDE 43.8’E DÜŞTÜ”

İş gücünün katılım oranının yüzde 43.8’e düştüğünü, böyle giderse önümüzdeki dönemde işsizlerin sayısının artacağını anlatan Çağıner, “Hayat pahalılığı enflasyonu, enflasyon işsizliği yaratır. İstihdamı korumalıyız. Turizmde normalde kış aylarında, ocak ayından itibaren istihdam yapılmaya başlanır, yaz sezonuna hazırlanılır ancak girdi maliyetleri rekabeti ve büyültmeyi azaltıyor. Yerel istihdam yanında yabancı istihdamda da düşüş var. Bu durum Sosyal Sigortaların düzgün çalışamamasına ve sıkıntı yaşanmasına neden olacak” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu