GenelKıbrısManşet

Çam kese böceği ormanlarımızı kemiriyor

Ağaçlarda tül benzeri keseler oluşturarak özellikle kızılçam ağaçlarının kurumasına ve ölmesine neden olan orman fakiri ülkemizdeki ağaçların en büyük düşmanlarından çam kese böceği kâbusu yeniden hortladı

“2017-2021 yılları arasındaki etkin mücadele ve tüm emekler çöpe atıldı”

“Kantara, Gemikonağı, Koruçam, Yeşilırmak, Çatalköy ve Karşıyaka bölgelerinde çok ciddi bir tahribat var”

GIYNIK ÖZEL

“BASİRETSİZ VE BECERİKSİZ YÖNETİM”…

2017-2021 yılları arasında, 5 yıl üst üste havadan yapılan biyolojik ilaçlama yöntemiyle kontrol altına alınan çam kese böceği sorununun basiretsiz ve beceriksiz yönetimler nedeniyle yeniden hortladığını dile getiren Biyologlar Derneği Eski Başkanı Hasan Sarpten, larvalarından çıkan çam kese böceklerinin yavaş yavaş ağaçları sarmaya başladığını ifade etti. Geçmiş yıllarda ilaçlama için ayrılan kaynağın 20 milyon TL olduğunu ifade eden Sarpten, “Bu rakam yerel kaynaklardan da karşılanabilir ama ormanlarımız yok olursa yerine koymamız mümkün olmaz” uyarısında bulundu.

“2023 BÜTÇESİNE DE TEK KURUŞ KONULMADI”…

“2022 yılında “ekonomik” gerekçelerle hiçbir mücadele yapılmadığı gibi, 2023 yılında da bütçeye bu konuda tek bir kuruş konulmadı. Bu nedenle, yılın bu zamanı larvalarından çıkan çam kese böcekleri yavaş yavaş ağaçları sarmaya başladı” diyen Sarpten, “Bulaş öyle bir şekilde ilerliyor ki sadece ormanlardaki değil evimizin bahçesindeki çam ağaçları bile tehdit altındadır. Yakında, hava sıcaklığının artmasına paralel olarak Şubat-Mart aylarında pek çok ağacı kurumaya yüz tutmuş bir şekilde göreceğiz” dedi.

“SORUMLULAR HESAP VERECEK Mİ?”…

“Bizzat ziyaret edip uyardığımız yetkililer şimdi çıkıp “hikâye” okuyarak bu işten kurtulamaz. Tarım Bakanı Dursun Oğuz ve Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş ‘vakit geçti, artık yapacak bir şey yok’ diyerek suçlarını örtbas da edemezler” diyen Sarpten, “Peki, bunun sorumluları hesap verecek mi?” diye sordu. “Ormanların bu halde olmasının sorumlusu sizlersiniz! Herkes, yıllardır doğru dürüst giden bir işi bozarak ormanları kuruma tehlikesiyle baş başa bıraktığınızı öğrenecek” diyen Sarpten, “Ormanları kimyasala boğmanıza da halkı kandırmanıza da müsaade etmeyeceğiz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu