GenelKıbrısManşet

Çavuşoğlu: Kaynak sıkıntısı tarıma engel

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu katıldığı bir TV programında 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Su kıtlığı olan ve su kaynaklarını kullanamayan bir ülke olduğumuza dikkat çeken Çavuşoğlu, ihale ile su yönetiminin özel sektöre verilerek, devlet eliyle yapılamayan yatırımların özel sektör aracılığıyla yapılabileceğini kaydetti. Ülkemizde su yönetimi olmadığı gibi her yıl yapılması gereken bakım ve tadilatlarında yatırım yapılamadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Kendi kendine yeten bir coğrafyamız yok. Bir su yönetimi olmadığı ya da her yıl bakım- tadilat anlamında para yatırım yapamıyor. Geleceğe kaliteli su bırakma pozisyonumuzda büyük bir proje olan Asrın Projesi teşekkürü hak ediyor. Bu su gelmemiş olsaydı denizden yaptığımız arıtmalarla su ihtiyacını karşılama da yaşadığımız eksiklik devam edecekti. Bundan sonra master planlı bir şekilde suyu iyi yöneten ülkelerin standartlarıyla bir su yönetimine kavuşmak isteriz” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA İHALEYE ÇIKILIR

Merkez ihaleye çıkışarak suyun yönetiminin tamamen özel sektör aracılığıyla yapılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Drenajlar, yağmur atık suları ihale edilerek su yönetimi oluşturulması bir hedeftir. Umut ederiz ki önümüzdeki aylarda böyle bir ihaleye çıkılır ve su yönetimi ile ilgili yapıcı bir evreye geçeriz” diye konuştu.

ÖZELLEŞMESİNİ İSTEMİYORSAK YATIRIM YAPMALIYIZ

“Su protokolüne göre suyun yönetimi yatırımlarla birlikte ihlale edilecek” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, “Suyun yönetiminin yatırımlarının özelleşmesini istemiyorsak yatırımları da bizim yapmamız gerekiyor. Yatım yapamaz bir bütçeniz varsa daha sonra bu suyun denize düşmesine razı oluyorsunuz demektir” dedi.

KAYNAK SIKINTISI YATIRIMA ENGEL

Diğer yandan ülkemizde 43 göletle su ihtiyacının karşılanması hedeflenmişken gerekli yatırımların yapılmadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Su geldi diye gölet kapatmamız doğru değildir. Kaynak sıkıntısından dolayı yatırım yapamamaktayız. Bunların farkındayız” dedi ve önümüzdeki hafta gerçekleşecek yurt dışı ziyaretinin ardında global bir bakış açısıyla suyun geleceği ile ilgili daha net bilgiler vereceklerini kaydetti.

TÜNEL EN GEÇ TEMMUZ’DA BİTİYOR

Asrın Projesi ile gelen suyun tarımda da kullanılabilmesi için 5.7 km’lik bir tünele ihtiyaç olduğunu, bu tünel çalışmalarının şu anda 4.5 km’ye kadar ilerlediğini ifade eden Çavuşoğlu, Haziran- Temmuz ayları içerisinde tünel kazısının biteceğini söyledi. Ancak suyu aktarımı için yüksek bir maliyet ihtiyacı olduğuna da dikkati çeken Çavuşoğlu, tünel projesi tamamlanana kadar tarımsal su da pratik çözümlerin hayata geçeceğini duyurdu. Yeraltı ve tarım sularının kullanımı konusunda ölçüm yapılamadığına da dikkat çeken Çavuşoğlu, “Ülkemizde birçok anlamda kaynaklarımızın miktarını ve kullanımının istatistiği ölçülememiştir yeraltı kaynaklarımızdan ne kadar su çektiğimizi ne kadar kullandığımızı ölçemedik. Tarımsal sulamada da kullanılan suların ölçülebilmesi, ya da düşük miktarda ücret alınması aslında tespit yapmak açısından çok önemlidir” ifadelerine de yer verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu