EkonomiGenelKıbrısManşet

Çiftçiler Birliği’nin Creditwest Bank sponsorluğunda hayata geçirdiği Tahıl Adaptasyon Deneme Parseli Projesi Alaniçi’nde gerçekleşti

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin Creditwest Bank sponsorluğunda hayata geçirdiği ’17 Tahıl Çeşidi Adaptasyon Deneme Parselleri’nin tanıtım etkinliği Alaniçi’nde gerçekleşti. Projede, Kasım ayında ekilen ve hasada hazır hale gelen silajlık, ekmeklik, makarnalık buğday çeşitleri ile arpa tohumlarının tanıtımı yapıldı.

Etkinlikte konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Mehmet Nizam, birlik olarak ilk kez böyle bir adaptasyon projesini hayata gerçekleştirdiklerini ifade ederek başta ana sponsor Creditwest Bank olmak üzere, emek koyan herkese teşekkür etti.

Küresel ısınmadan dolayı her geçen gün tahıl rekoltesinin düştüğünü belirten Nizam, sürdürebilir bir tarım politikası adına söz konusu projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Creditwest Bank Genel Müdürü Mazher Zaheer de, banka olarak üretime ve tarıma her zaman destek verdiklerini vermeye devam edeceklerini, Kıbrıs’taki toprağın altın değerinde olduğunu ve bu değerlerin içinden pırlanta çıkartmamız gerektiği ekledi. Zaheer, üretimde gelişme için teknoloji, bilgi ve veriye ihtiyaç olduğunu ekleyerek bu gibi projelere destek olmayı her zaman arzuladıklarını söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Creditwest Bank’ın tarım konusundaki tüm projeler destek verdiğini, bu sponsorluğun çok kıymetli olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında iklim değişikliğinden kaynaklan kuraklık ve su kıtlığına karşı büyük bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye Tohumcular Birliği ile Türkiye’de uygulamalı eğitim konusunda çalışma anlaşması yaptıklarını aktaran Oğuz, ülkenin geleceğinin, üretmekten, toprağa sahip çıkmaktan geçtiğini söyledi.

Projenin tam teşekküllü hayata geçirilmesiyle ithal edilen ürünlerin ülkede üretileceğini kaydeden Oğuz, geçen yılın kurak geçmesinin 1 milyar TL’lik arpa parasına mal olduğunu, yılda 50 bin ton ekmeklik buğdayın da ithal edildiğini söyledi.

Etkinliğe katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar , Çiftçiler Birliği’nin tarihi misyonuna değinerek, Birliğin kurulmasıyla toprakların korunarak verim alacak bir duruma gelindiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, son günlerde artan inşaat sektöründen dolayı verimli toprakların korunması ve gelecek nesillere bırakılması adına planlamanın şart olduğunu söyledi.

Konuşmasında küresel ısınmaya da değinen Tatar, akaryakıt ile enerji üretiminin çağ dışı kaldığını, karbondioksitin, küresel ısınma ile kuraklığı birlikte getirdiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti üzerinden kablo ile elektrik getirilmesi konusuna da işaret etti.
Kıbrıs Türk çiftçisinin tescil edilmiş “Reşat Bey” arpasının olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yerli üretimin ne kadar önemli olduğunun Pandemi döneminde görüldüğünü söyledi.
Konuşmaların ardından ekilen buğday ve arpaların tanıtımını ziraat mühendisi Reşat Değirmenci yetkililere ve üreticilere yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu