KıbrısManşetSağlıkSiyasetTürkiye

CTP Milletvekili Sayın Fikri Toros’un haklı sitemi..

"Maalesef ülkeyi yöneten anlayışın, seyahat ve dolaşım serbestliği sağlayacak uluslararası kabul gören aşı sertifikasından Kıbrıslı Türkleri mahrum ettiğini görüyoruz."

Önceki gün GİYİNİK WEB TV  de CTP Girne Milletvekili Sayın Fikri Toros’u konuk ettik.

Sayın Toros siyasi kimliği bir tarafa aynı zamanda kendisi bir iş insanıdır.

Yıllarca KTTO Başkanlığını başarıyla yürütmüş, odanın uluslararası ilişkilerinin gelişmesinde büyük emek ortaya koymuş  bunu önemsemiş, dünya ile barışık bir bakış açısıyla rotasını çizmiştir. Sayın Toros program boyunca birçok konuya değindi, çıkış yollarını belirtti.

Bende değindiği her konuyla ilgili ufak ufak notlar aldım. Program sonrası ise o notları bir araya getirdim. Bu arada  İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin Kıbrıslı Rum eş başkanı kuzeyden aşı kayıtlarını talep ettiklerini  Pfizer, Johnson, AstraZeneca, Sinovac dahil kuzeyde kullanılan tüm aşıları.. Eğer bu veriler paylaşılsaydı bugün Kıbrıslı Türklere “Avrupa Birliği (EU) Dijital Covid Sertifikası” verilecekti.

Lakin bu verilerin Kıbrıslı Türk yetkililerce paylaşılmadığını söyledi İki Toplumlu Sağlık Komitesinin Rum eş başkanı.

Maalesef ülkeyi yöneten anlayışın, seyahat ve dolaşım serbestliği sağlayacak uluslararası kabul gören aşı sertifikasından Kıbrıslı Türkleri mahrum ettiğini görüyoruz.

“Seyahat etmek zorunda olan, yurtdışında eğitim gören öğrencilerimiz ve aileleri başta olmak üzere insanlarımız tam bir bilinmezliğe sürüklendi.

Sayın Toros da program boyunca “Aşı Pasaportu” konusunu vurguladı ve adeta sitem etti.  “Aşı Pasaportu” konusunda ülkeyi yönetenlerin ihmalini de gözler önüne serdi.

Toros şunları ifade etti:

“Avrupa Birliği’nde Covid-19 aşı programı hızlandırılırken üye ülkeler arasında seyahatleri güvenli olarak yeniden normalleştirebilmek için, “aşı pasaportu” olarak da bilinen “Dijital Yeşil Geçiş Kartı” uygulaması yürürlüğe girdi.

Dijital Yeşil Geçiş Kartı’na ilişkin yasal düzenleme, temel olarak kişilerin aşı olmuşlarsa nerede olduklarını, hangi aşıyı ne zaman olduklarını, olmamışlarsa PCR testi tarihlerini ve sonuçlarını, Covid-19 geçirmişlerse antikor oluşturup oluşturmadıkları gibi tıbbi bilgilere ait dijital verileri içermektedir.

Güney Kıbrıs da bu uygulamayı yürürlüğe koyarak güvenli seyahatleri kolaylaştırmak için vatandaşlarına “Safe Pass” isimli dijital geçiş kartları sağlamaktadır.

11 Mayıs 2021 tarihli Meclis konuşmamda gerek Kıbrıslı Türklerin, gerekse Kuzey Kıbrıs destinasyonlu yolcuların güvenli olarak seyahat edebilmeleri için AB Dijital Yeşil Geçiş Kartı uygulamasına dahil olmak zorunda olduğumuzu vurgulamıştım.

Ayrıca, turizm sektörümüzün normale dönmesi için de bunun zaruri olduğunu ifade etmiştim. Dijital Yeşil Geçiş Kartı uygulamasına Kuzey Kıbrıs’ın da dahil edilmesi için Avrupa Birliği yetkilileriyle derhal sonuç odaklı girişimler yapması için Cumhurbaşkanı’na çağrı yapmıştım.

Buna ilaveten, Kuzey Kıbrıs’ın epidemiyolojik verilerini, istenen kriterlere uygun ve düzenli olarak Dünya Sağlık Örgütüne iletmesi gerektiğini, aksi takdirde ilgili haritalarda Kuzey Kıbrıs’ın “bilinmez gri bölge” olarak belirtilmeye devam edeceğini ve bunun da turizmi engelleyici bir unsur olacağını defalarca anlatmıştım.

Sayın Tatar, bunların hiçbirini dikkate almamış ve BM kararları gibi yok hükmünde varsayarak herhangi bir girişim yapmamıştır!

İngiltere,  Dijital Yeşil Geçiş Kartını 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ülkeye giriş koşulu olarak yürürlüğe koydu. İngiltere’de eğitim gören ve Kuzey Kıbrıs’ta aşı olan Kıbrıslı Türk öğrenciler bu karta sahip olmadıkları için şu anda İngiltere’ye giriş yapamaz duruma gelmişlerdir. Bu sıkıntıyı aşmak için de Güney Kıbrıs’ta yeniden aşı olmaları ve oradan bir “Safe Pass” temin etmeleri gerekmektedir.

Kıbrıslı Türkleri dünyadan koparmakta ve yalnızlaştırmakta olan bu ayrılıkçı zihniyetin son eseri olan bu ihmali sert bir şekilde kınıyorum!  Bu siyasi kişiler uluslararası uygulamalara ve hukuka sırt çevirmekle sözde milliyetçi ruhlarını tatmin etmiş olabilirler. Ancak, her geçen gün yaşatılan engellemelere maruz bırakılan Kıbrıslı Türkler bunları asla kabul etmeyecektir!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu