EkonomiGenelKıbrısManşet

Depremin mali etkisi 84,1 milyar dolar

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Kahramanmaraş depremlerinin ekonomiye etkisi ne olacağını bir raporda anlattı:

‘2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu’nda depremin mali boyutu 7 başlık altında incelendi

Raporda, 1999 Marmara Depremi verileri referans alınarak can kaybı ve mali hasara yönelik öngörülerde bulunuldu 

TÜRKONFED RAPORU ‘84,1 MİLYAR DOLAR’ DEDİ…

Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’nin 10 kentinde büyük yıkıma neden oldu. Binlerce kişi yaşamını yitirdi, on binlerce kişi yaralandı. Ekiplerin enkazlardaki arama ve kurtarma çalışmaları sürerken; Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), deprem felaketinin ekonomiye etkileri üzerine bir rapor hazırladı. 1999’daki Marmara Depremi’ne ait verilerin referans alınarak can kaybı ve mali hasara yönelik öngörülere yer verilen ‘2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu’nda; Depremlerin 84,1 milyar dolar mali hasara neden olacağı öngörüldü.

 

MİLLİ GELİRE KATKI 15 MİLYAR DOLAR…

Raporda, depremin vurduğu şehirlerin milli gelire katkılarındaki azalmaya paralel olarak; bu 10 kentin ihracatının, ihracatı göğüsleyen liman altyapısının bozulmasının da etkisiyle 15 milyar dolar düzeyinin altına inebileceği tahminine yer verildi. 1999 verileri kullanılarak hazırlanan raporun dehşet verici bir öngörüsü ise can kaybının 72 bin 663 kişi düzeyinde olabileceği yönünde.

 

4 ÖNERİYE DİKKAT ÇEKİLDİ…

Raporda, altyapı hasarları; Ulaşım, elektrik, doğalgaz, petrol hatları, iletişim, hastaneler ve okullar olarak 7 başlık altında toplanırken, afet sonrası ekonomik toparlanma için öneriler de sıralandı. Öneriler şöyle:

1- Depremin ekonomik etkilerinin makroekonomik ve sosyo-ekonomik analiz boyutuyla ilgili ayrıntılı incelemeler yapılmalıdır. Etki analizleri doğru politikaların kurgulanmasında yardımcı olacaktır.

2- Depremle ilgili yasal düzenleme ve kurumsal yönetim konuları gündeme alınıp “Depreme dayanıklı daha iyi bir şehir planlamasına doğru” örgütlenmelere fırsat verilmelidir.

3- Deprem sonrası yeniden inşa ve ekonomik rehabilitasyon süreçlerinde piyasa ekonomisini de esas alan bir ekonomik gelişme yaklaşımı çerçevesinde konu ele alınmalıdır.

4- İleriye yönelik yapılması gereken deprem riski ve ekonomik hazırlık çalışmalarında bilimsel yaklaşım ön plana çıkarılmalıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu