ManşetTürkiye

Depremin yaşandığı kentlerde yerel basın çalışamaz hale geldi: “Enkaz altındayız”

Haber yapacak basın mensubu ve ekipman kalmadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 kentte 25 gazeteci yaşamını yitirdi. Gazete, televizyon ve radyo kanallarının bulunduğu binalar ağır hasar gördü. Dokuz gazetecinin hayatını kaybettiği Hatay’da da Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Köybaşı, kentte haber yapacak gazetecinin kalmadığını ifade etti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin (MLSA) araştırmalarına göre, 10 ilin etkilendiği deprem sebebiyle Adıyaman’da 11, Hatay’da dokuz, Kahramanmaraş’ta üç, Adana ve Gaziantep’te birer kişi olmak üzere toplam 25 gazeteci yaşamını yitirdi.

Adıyaman’da İsmail Hakkı Koçak, Burak Alkuş, Kemal Öner, Yunus Emre Doğan, Muhammed Akan, Ruhi Akan, İskender Korkut, Hidayet Özdemir, Barış Can Tabakçı, Zübeyir Pektaş ve Fatih Bayın; Hatay ve Antakya’da Gökhan Aklan, Burak Milli, Erhan Yılmaz Mehmet Tekin, İzzet Nazlı, Ayşe Figen Arlı, H. Seid Okay, Berkay Akay ve Neşet Aklan; Kahramanmaraş’ta Mustafa Yüzbaşıoğlu, Aziz Çevlik ve Fatih Nalbantbaşı; Adana’da Meltem Özgen, Gaziantep’te ise Fatma Erdoğan isimli gazeteciler hayatını kaybetti.

Bu kentlerdeki yerel gazete, televizyon ve radyoların ofislerinin bulunduğu binaların büyük çoğunluğu da kullanılamaz hâle geldi. Sağ kalan gazetecilerin büyük kısmı ise yaşadığı kentleri terk etmek zorunda kaldı.

Gazeteciler, tüm bunlara rağmen deprem bölgesinde yaşananları kamuoyuna aktarmaya çalışıyor. Ancak internet ve elektrik altyapısının zarar görmesi, haber ekipmanlarının kullanılamaz hale gelmesi ve çalışacak bir alanın olmaması gazetecilerin haber üretimini engelliyor.

“Hatay’da haber yapacak basın mensubu kalmadı”

Hatay Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Hatay merkezli 32. Gün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Serkan Köybaşı, depremde sekiz yerel gazetecinin hayatını kaybettiğini, bir gazetecinin de yaralandığını söyledi. Köybaşı, kentte çalışan yerel gazetecilerin ev ve işyerlerinin yıkıldığını, yıkılmayanların ise ağır hasarlı olduğunu kaydetti:

“Herkes can derdine düştü. Hatay’da iki gazeteci arkadaşım dışında bütün gazeteciler şehri terk etti. Haber yapacak basın mensubu ve ekipman kalmadı. Abone ve reklam gelirimiz sıfıra indi. Bitmiş vaziyetteyiz. Kentteki siyasiler yaşadığımız bu sorunlara kayıtsız kaldı. Haber yapabilmemiz için çadır, ekipman vb. imkânlar sağlanmadı. BİK ve İletişim Başkanlığı’nın teknik ekipman ve altyapı desteği vermesini bekliyoruz.”

MLSA’dan Deniz Tekin’ne konuşan yerel gazeteciler, Basın İlan Kurumu (BİK), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve basın meslek örgütlerinden acil destek beklediklerini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu