KıbrısManşetToplum

Derya: “‘Seni askere alacağım’ üzerinden bir baskı işe yaramıyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya, “Orta Sınıfın Erimesi, Genç İşsizliği ve Askerlik Sorunu” konulu güncel konuşmasına, dün ve bugün basına yansıya bir haberle başladı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya, “Orta Sınıfın Erimesi, Genç İşsizliği ve Askerlik Sorunu” konulu güncel konuşmasına, dün ve bugün basına yansıya bir haberle başladı.

2021 yılında Türkiye’de bir kampanya başlatıldığını hatırlatan Derya, Gazimağusa’da kampanya çerçevesinde asılan bir afişe yazı yazıldığı iddiasıyla 4 gencin, “gizli ittifak oluşturmak” suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldığını dile getirdi.

Bir başka ülkenin siyasi partisinin, şubelerinin, KKTC’de açılmasının ne kadar doğru olduğunu sorgulayan Derya, “Bir siyasi parti, o ülkenin sınırları içerisinde faaliyette bulunur” diyerek, bir partinin sempatizanı olmakla, tüzel kişilik olarak kampanya düzenlenmesinin farklı şeyler olduğunu kaydetti.

“4 tane genci ‘gizli ittifak oluşturmaktan’ yargılamaya çalışan Savcılığa hayret ettiğini” dile getiren Derya, gençlere, böyle bir sebepten dava okunmasının “manidar” olduğunu söyledi.

Türkiye’de yıllar içerisinde yaşananlara değinen Doğuş Derya, yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırım yapmadığını ve bütçe açığının büyüdüğünü dile getirdi. “Türk Lirası kullandığımız için Türkiye’de yaşanan her şey doğrudan bizi de etkiliyor” diyen Derya, ekonominin çökme noktasına geldiğini, sermaye yapısının değiştiğini söyledi. Doğuş Derya, “memleketin, gayrimenkul üzerinden parsel parsel kemirildiğini” kaydetti.

Kıbrıslı Türk toplumunun, orta sınıf olduğu için demokrasi kültürünün geliştiğini ifade eden Derya, “orta sınıf diye bir şey kalmadığını” belirtti. CTP Milletvekili Derya, insanların hakkını arayacak yerde geçim derdine düştüğünü ve bu nedenle “toplumsal çözülme” başladığını söyledi.

Orta sınıf kişilerin eskiden özelden sağlık hizmeti alabilecek maddi imkanı olduğunu anlatan Doğuş Derya, “Orta sınıf erdiğinde, politik istikrarsızlık da geliyor” dedi. Dış ticaret açığının hiç kapanmadığını belirten Derya, dolaylı vergilerde indirime gidilmesi gerekirken, bunun yapılmadığını kaydetti.

“Anti depresan kullanımı top noktaya geldi memlekette” diyen Derya, genç işsizliğinin çok büyük bir yara olduğunu ifade ederek, daralan piyasadan dolayı bu kişilerin iş bulamadığını ya da niteliklerinin altında iş yaptığını söyledi.

Vicdani ret hakkının ülkede tanınmadığını dile getiren Derya, “seni askere alacağım” üzerinden bir baskı olduğunu da ifade etti. “Dünya yapay zeka, bizimkiler hala daha yatay zeka” diyen Derya, “gençlerin ülkeden göç etme düşüncesinin yüzde 70 olduğunu” belirtti. “Kendi insanımızı kovduğumuz bir düzen var burada” diye konuşan CTP Milletvekili Derya, “Derdimiz üzüm yemek. Hiç mi içiniz acımaz?” diye sordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu