DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSeyahatTürkiye

Diğer ülkeler turizmde yol alırken biz bahanelere sığındık

Sürdürülebilir Turizm İnsiyatifi Kurucu Üyesi Hasan Karlıtaş, Covid-19 dönemi turizm değerlendirmesini yaptı.

Gıynık Gazetesi – Sosyal Medya

Sürdürülebilir Turizm İnsiyatifi Kurucu Üyesi Hasan Karlıtaş, Covid-19 dönemi turizm değerlendirmesini yaptı.

Karlıtaş, Güney Kıbrıs’ta 2021’in ilk sekiz ayında Larnaka ve Baf Havaalanı üzerinden 50 uçak şirketinin, 2 milyon 511 bin yolcu taşıdığını kaydetti.

Gelenlerin %82’sinin tatil amaçlı, %10’unun ise dost ve akraba ziyareti için geldiğini ifade eden Karlıtaş, %47’sinin Ayia Napa – Paralimni – Protoras bölgesini seçerken,  %27’sinin Baf, %12’sinin ise Limasol ve Larnaka’yı tercih ettiğini belirtti.

Yurt dışından gelen turistlerin sıralamasında başı Rus turistler çekerken, ikinci sırayı ise İngilizler’in takip ettiğini belirten Karlıtaş, covid-19 döneminde çok yüksek oranda test yapılarak, turizm işletmecileriyle iyi işbirliği yapıldığını ve Safepass uygulamaları ile gündelik vakaların 200 civarında çıkmasının sağlandığını aktardı.

Karlıtaş, Antalya’nın Ocak – Ağustos 2021 döneminde 4 milyonun üzerinde turisti ağırladığını ifade ederek, okları ülkemize çevirdi.

“Peki biz ne yaptık?” sorusunu soran Karlıtaş, ülkedeki iç turizmin biraz İngiltere’den gelen vatandaşlar ve ağırlıklı olarak casino için gelen turistlerin ayakta tuttuğunu ancak bunun dışında görünen bir hareket yaratılmadığını vurguladı.

‘PANDEMİ VAR YAPAMADIK’ MAZERETİNİN ARKASINA SIĞINILIYOR

Karlıtaş, turizmin hareketsiz kalınca ve çarpan etkisi olmayınca, zincirleme olarak çok sayıda kesimin de olumsuz olarak etkilendiğini dile getirerek, en üzüldüğü konunun, iki senedir devam eden ‘Kapalılık’ döneminde, turizmin eksikliklerinin bir fırsat görülerek giderilmemesi olduğunu söyledi.

Turizm altyapısı adına planlı bir ilerleme kaydedilmediğini aktaran Karlıtaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Çevre konusunda kronik sorunların çözümü için etkili adımlar görülmüyor, müze ve ören yerlerinin eksikliklerinin batıdan doğuya giderilmesi için bir çalışma yok! Yasal düzenlemelerle turizm yasalarının işleyiş kazanması, turizm örgütünün kurulması aynı noktada, turizmin markalaşma hedefi, bütünlüklü tanıtım hamleleri ve kırsal turizme yönelik somut adımlar konuşulmuyor. Sürdürülebilir turizm hedefi ile strateji geliştirilmesi, güvenli seyahat anlaşmaları, turizm çalışanlarının hizmet içi eğitimlerle desteklenmesi, kapasite geliştirme programları ve yıllarını turizme vermiş meslek gruplarındaki kişilerin sektörden kopmamasını sağlayacak maddi, manevi adımlar atılmadı… Ülkemizdeki tüm alanlarda yapılmayanlar için artık yeni mazeret cümlesi şu “Pandemi var yapamadık”. Halbuki sadece turizmde değil, her alanda yapılabilecek o kadar iş var ki… Güney komşumuzda ve dünya da örnekleri hayli fazla…”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu