EkonomiKıbrısManşetToplum

Dikkat! Kredi kartı faizi uçtu

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını iki ay içinde ciddi oranda artırdı

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını iki ay içinde ciddi oranda artırdı.

 

ARTUN ÇAĞA

İKİ AYDA İKİ KEZ ARTTI
KKTC Merkez Bankası iki ay içinde kredi kartı faiz oranlarını hem Türk Lirası cinsi işlemlerde hem de döviz cinsi işlemlerde iki kez artırdı. Temmuz sonunda Türk Lirası işlemlerde %1.99 olan “aylık faiz oranı” ardı ardına iki artışla %2.98’e fırladı. Ağustos başında 73 baz puan (%36.7) artışla %2.72’ye çıkarılırken, Eylül sonunda 26 baz puan (%9.6) daha artırıldı. Kredi kartı faiz oranlarının yükselmesi geçim zorluğu çeken vatandaşlar için yeni bir sıkıntı kaynağı olacak.

GECİKME FAİZİ CAN YAKACAK
Merkez Bankası, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak “azami gecikme faiz oranını” da iki ay içinde 99 baz puanı değerinde artırdı. Böylece %2.49 olan TL aylık gecikme faiz oranı %3.48’e kadar yükseldi. 99 baz puanlık artışın bir önceki faiz oranına göre aylık işlemlerde %49.7 oranında; gecikme faizinde ise %39.7 oranında yükselişe işaret ettiği hesaplandı.

DÖVİZ DE ARTTI
Merkez Bankası, döviz cinsi işlemlerde de kredi kartı faiz oranlarında artışa gitti.  yeni rakamlara göre, döviz cinsi kredi kartı işlemlerinde aylık faiz oranı 1 baz puan artışla %0.96’dan %0.97’ye; döviz gecikme faiz oranı ise %1.46’dan, %1.47’ye çıktı. Kredi kartı faiz oranlarının yükselmesi geçim zorluğu çeken vatandaşlar için yeni bir sıkıntı kaynağı olacak. KKTCMB, 58/2014 Sayılı “Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası” kapsamında, kart işlemlerinin azami aylık akdi ve azami aylık gecikme faiz oranlarını belirliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu