KıbrısManşetTürkiye

“Doğu Akdeniz, bizlerin egemenlik alanıdır”

Başbakan Tatar, "Bizi tanısalar da tanımasalar da konumumuz gereği uluslararası anlaşma yapma hakkımız var" dedi.

Meyil Avcan

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Ersin Tatar, bu sabah CNN Türk’te katıldığı canlı yayınında Türkiye’nin Karadeniz’de yapmış olduğu doğal gaz keşfinden bahsederek, aynı keşfin Akdeniz’de de gerçekleşmesi temennilerinde bulundu.

Maraş konusuna da değinen Başbakan Tatar, 46 yıl sonra atılan adımların yerinde olduğunu ifade ederek, 300’e yakın başvuru olduğunu ve 200 kişinin gelip, mallarını iade alacaklarını belirtti.

Tatar, Cumhurbaşkanlık seçimlerinden de bahsederek, 26 Nisan’da yapılması planlanan seçimin pandemi nedeniyle 11 Ekim’e ertelendiğini söyledi.

Akıncı’nın ‘Federal Devlet’ mentalitesini doğru bulmadığını dile getiren Tatar, kendisinin eşit iki devlet görüşünde olduğunu kaydetti.

Başbakan Tatar’ın CNN Türk’e yapmış olduğu açıklamalar şöyle:

“DOĞU AKDENİZ, BİZLERİN EGEMENLİK ALANI OLMUŞTUR”

“Hakkımızı istiyoruz. Maalesef hukuk ve adalet güçlünün yanında oluyor. Türkiye güçlüdür ve Güney Kıbrıs da bunu kabul ediyor. Doğu Akdeniz’deki zenginliklerin paylaşımında en uzun sahil şeridi olan ülkeye hangisiyse ona aittir. Bu da açıkça Türkiye Cumhuriyeti’dir. Aynı şekilde Kuzey Kıbrıs’ın sahil şeridi de Güney Kıbrıs’ın sahil şeridinden daha uzundur. Bizi ister tanısınlar, ister tanımasınlar. Bizim de konumumuz gereği uluslararası anlaşma yapma hakkımız vardır. Libya Anlaşması ile bu koridorlar daha da güçlenmiştir. Yeni bir harita ortaya çıkmıştır. Doğu Akdeniz bizlerin egemenlik alanı olmuştur. Rum ve Yunan ikilisinin bizim haklarımıza tecavüz etmesi kabul edilebilir değildir. Bizlerin pozisyonu Türkiye sayesinde daha güçlü bir rol almıştır. TC’nin güçlü olması ve daha da güçlenecek olması bu durumda çok önemli bir rol oynamaktadır.”

“AB TARAF TUTUYOR VE RUM-YUNAN İKİLİSİNİN YANINDA OLUYOR”

“Biz Kıbrıs’ta çok acı çektik. Çünkü doğrular bilinmesine rağmen yine adaletsiz olunabiliyor. Biz Annan Planı döneminde de aynı durumu yaşadık. Doğu Akdeniz’de söz sahibi olabilmek için Kıbrıs’ı AB’ye dahil etmek istediler ve Yunanistan’ın da desteğiyle taraf oldular. AB taraf tutuyor ve her daim Rum-Yunan ikilisinin yanında olmuşturlar.”

“46 YIL SONRA MARAŞ SORUNUNU ÇÖZMEK İSTİYORUZ”

“Kapalı Maraş dediğimiz bölge açık Maraş’ın hemen yanında bulunan 5 km’lik sahil şerididir. Orası önemli bir turistik merkezdir. Mağusa çok büyüdü ve Maraş da şehrin içinde sayılır. Bu yüzden Maraş’ın iadesi söz konusu olamaz. Bundan sonra da federal temelde bir anlaşma olacağını düşünmüyorum. 46 yıl sonra buna artık bir çözüm üretmek istiyoruz. Maraş’ın açılmasını ve eski sahiplerine iade edilmesini istiyoruz. Türkiye ile de istişare içerisindeyiz. Şuan hukuki süreç var. Çok uzun süreceğini sanmıyorum. BM de müdahale edemeyecektir. Çünkü o bölgede malı olanlara malları geri iade edilecektir. Rum basınında yer alan bir haberde de “Rumlar kabul etti” başlığı yer aldı. Onlar da Maraş bölgesinde bulunan taşınmaz mallarına gelip, sahip çıkacaklar. 300’e yakın başvuru var ve 200 tanesi gelip mallarını iade alacaktır.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu