DünyaEkonomiGenelManşet

Dolardaki zayıf seyir sona erdi

Dolarda dün yaşanan zayıflık bugün yerini yükselişe bırakırken, Türk Lirası düşüş gösteren paralar arasında yer almaya devam ediyor.

Dolarda dün yaşanan zayıflık bugün yerini yükselişe bırakırken, Türk Lirası düşüş gösteren paralar arasında yer almaya devam ediyor.

ABD’de çeyreklik daralmanın ardından dün açıklanan üretim, tedarik ve imalat PMI verileri son iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Ekonomideki yavaşlamanın sürdüğüne işaret eden verilerin ardından dolar göstergesi 105’e inerek son bir ayın en düşük seviyesine indi. Dolarda görülen kayıpla birlikte gelişen ülke paralarında yükseliş saptandı. TL de az artışla da olsa bu paralar arasında yer aldı. Bugün ise ibre yine terse döndü.

Bugün 18 seviyesi yakınlarındaki seyrini sürdüren TL tarafında ise gözler TÜİK’in yarın açıklanacak enflasyon oranına çevrildi. Öncü gösterge olan İstanbul enflasyonu %99’a çıktı, beklentiler Türkiye genelindeki enflasyonun da %80’i aşması yönünde.

DOLAR VE EURO ARTIYOR

Türkiye piyasasında saat 11.20 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.28 artışla 17.9525 seviyesinde, Euro/TL %0.05 artışla 18.3742 seviyesinde, sterlin/TL de %0.13 düşüşle 21.8948 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında bugün dolar 18.05 TL’den, Euro 18.48 TL’den, sterlin de 22.05 TL’den satılıyor. Bugün piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.81 TL, Euro’da 18.30 TL, sterlin de 21.85 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, saat 11.25 itibarıyla %0.22 artışla 105.66 seviyesinde hareket ediyordu. Euro/dolar paritesi aynı dakikalarda 1.0241, sterlin/dolar paritesi de 1.2203 seviyelerinde işlem görüyordu.

POLİTİKA FAİZİ %14’TE TUTULUYOR

Yıl sonu enflasyon tahminini %60.4’e yükselten TCMB, yakın tarihin zirvesine tırmanan enflasyona ve diğer ülkelerin faizleri artırımlarına rağmen politika faizini %14’te tutmaya devam ediyor. Böylece kredi maliyetlerini düşürdüğünü belirten Merkez Bankası, zaman içinde yatırımların artacağını, ihracata bağlı olarak cari açığın kapanacağını ve böylece TL’nin toparlanarak enflasyonun düşeceğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dünkü kabine toplantısının ardından TL’de keskin değer kayıplarına, enflasyonda yükselişe ve alım gücünün düşmesine yol açan ekonomi politikalarından vazgeçilmeyeceğini ifade ederek, aksi halde işsizliğin artacağını söyledi.

Sanayi yatırımlarını özendirmek için izlenen düşük faiz politikasına rağmen sanayicilerden gelen krediye erişim güçlükleri eleştirilerine Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçen hafta cuma günü sert bir üslupla karşılık vermişti.

TL SÜREKLİ KAYIPLARDA

Geçen yıl da %40 üzerinde değer kaybeden TL, nisan sonundan haziran sonunda BDDK kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar/TL bu dönemde 14.8’lerden 17.5’e kadar yükselmişti.

BDDK kararıyla kur Haziran’ın son haftasında 16’ya kadar geriledikten sonra tekrar neredeyse aralıksız değer kaybetmeye başladı ve 18 seviyesine yaklaştı. Geçen bir ayda her gün %0.3-0.5 değer kaybeden TL’nin kayıp hızı son günlerde hafifledi. Yine de dolar/TL tarihi zirvenin görüldüğü 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor.

Bu verilere göre TL’nin dolar karşısında Nisan başından beri değer kaybı %17.2, yılbaşından beri kaybı ise %26.5 oldu.

Uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye’nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) geçen hafta 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından art arda iki seansta keskin şekilde düşerek dün 777/795 baz puandan kapandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu