DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetToplumTürkiye

Doların yükselmesi bekleniyor

Beklenenden daha şahin mesajlar veren Fed'in ardından para piyasaları bu yıl için beş faiz artışı görürken, dolara yönelik yukarı yönlü beklentiler de artıyor.

Fed’in şahinleşen duruşu ABD dolarına ilişkin yükseliş fiyatlamalarını da destekliyor.

Opsiyon piyasalarındaki pozisyonlar, yatırımcıların dolarda yükselişin sürmesini beklediğine işaret ediyor.

Satım opsiyonlarının primi ile alım opsiyonlarının primi arasında, “risk reversal” olarak bilinen fark, gelecek bir ay için dolarda alım opsiyonu primlerinin satım opsiyonu primlerine karşı kasım ayından bu yana en yüksek farka sahip olduğuna işaret ediyor.

KURUMLAR DOLARDA YÜKSELİŞ BEKLİYOR

Standard Bank Kur Stratejisi Direktörü Steven Barrow, “Uzun zamandır Fed’den bir politika sürprizi görmemiştik. Bu, para birimleri için büyük bir risk iken doları destekleyen bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Tarihsel olarak dolarda güçlenme Fed’in daha öngörülebilir bir sıkılaşma döngüsüne girdiği dönemlerde zaman içinde azalır ancak bazı stratejistlere göre bu kez durum farklı olabilir.

Stratejistler, Powell’ın daha hızlı faiz artışlarının önünü açan mesajlarla piyasayı şaşırtmaya devam ettiğini söylüyor. TD Securities’in Jim O’Sullivan’in de dahil olduğu stratejistleri paylaştıkları notta Fed’in agresif bir sıkılaşma ihtiyacı olasılığına temkinli yaklaşmadığını belirtti ve “Bu, bizim dolarda bu yıl için ilave direnç beklentimizi destekliyor” dedi.

BNY Mellon FX ve Makro Stratejisti John Velis de reel getiriler ve ABD dolarının en azından ilk Fed faiz artırımına kadar birlikte hareket etmeye devam edeceklerini öngördü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu