EkonomiGenelKıbrısManşet

Dövizler bugün yeniden yükselişe geçti

ABD Doları’nda düşüş yerini toparlanmaya bıraktı, dolarla birlikte Euro ve sterlinde bugün TL karşısında yükselişe geçti

Türk Lirası’nın iki günlük yükselişi bugün sabahın ilk saatleriyle birlikte yerini düşüşe bıraktı. Kurdaki düşüşlerde TCMB’nin yeni swap anlaşmasına yönelik haber akışları da etkili olmuştu.

Ancak, küresel piyasalarda ABD Doları’nın ve ABD tahvil faizlerindeki düşüşün yerini toparlanmaya bırakmasıyla dolar, sterlin ve Euro’da bugün yukarı yönlü hareketler yaşanıyor.

Hafta başında 8.80 sınırına dayandıktan sonra ABD Doları’nın zayıflaması ve ABD tahvil faizlerinin düşmesiyle birlikte iki gündür 8.65 sınırında kapanışlar yapan dolar/TL, bu sabah %0.40 civarı artışla 8.67-8.68 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL 10.35’ler, sterlin/TL de 12.10’lar seviyesine çıktı.

Türkiye piyasasında saat 10.50 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.45 artışla 8.6711 seviyesinde, Euro/TL %0.55 artışla 10.3491 seviyesinde, sterlin/TL de %0.42 artışla 12.1006 TL seviyesinde hareket ediyordu. TL’nin dövizler karşısındaki değerinin dakika dakika daha da azaldığı dikkati çekiyor.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.71 TL’den, Euro 10.39 TL’den, sterlin de 12.14 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.65 TL, Euro’da 10.33 TL, sterlinde 12.07 TL düzeyinde.

Türkiye içinde bugün kapasite kullanım oranı ile PPK toplantı özeti ve TC Merkez Bankası’nın açıkladığı haftalık rutin para banka ve menkul kıymet istatistikleri izlenecek, Türkiye dışında BoE faiz kararı ile ABD büyüme verisi bekleniyor.

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA DA TOPARLANIYOR

Dolar yatırımcıların Fed’in tahvil alım programının ne zaman sona ereceğiyle ilgili birbiriyle çelişen mesajları yorumlamaya çalışmasıyla son 11 haftanın zirvesinden geriledi. Geçen haftanın sonunda 92.408 ile 9 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi dün 91.509’e kadar geriledikten sonra bugün 91.806 seviyesindeydi.

Euro dolar karşısında çok değişim göstermedi. Dün 1.19700 dolar seviyesine kadar yükselen Euro bugün 1.19220 dolar seviyesinden işlem gördü. Euro geçen hafta 6 Nisan’dan bu yana görülen en düşük seviye olan 1.18470 dolar seviyesine gerilemişti. Yen dolar karşısında 111.11 seviyesine kadar gerileyerek son 15 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra 111.03 seviyesinde çoğunlukla yatay seyrediyor.

“KUSURSUZ BİR FIRTINA” ETKİSİ

Dolar endeksi geçtiğimiz hafta Fed’in piyasaları 2023’te iki faiz artışı öngördüğünü açıklayarak şaşırtmasının ardından %2.1 yükselmişti. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın ekonominin salgının etkilerinden çıkmasıyla ürün ve hizmetlere yönelik talebin artması ve bu talebin karşılanması esnasında yaşanan darboğazın “kusursuz bir fırtına” yarattığına dikkat çekmesi ve fiyatlar üzerindeki baskının zamanla, kendi kendine azalacağını söylemesinin ardından bu artışın üçte birini kaybetmişti.

Bugün aralarında New York Fed başkanı John Williams’ın da bulunduğu altı Fed yetkilisinin daha açıklamalar yapması bekleniyor. ABD’de Cuma günü açıklanacak olan üretici fiyatları verisi yakından takip edilirken aynı gün tüketici harcamaları verisi de açıklanacak. ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları verisi de bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu