KıbrısManşetSağlıkToplum

Dr. Özlem Gürkut TTB Kongresine katıldı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Ankara’da 24-26 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşmekte olan Türk Tabipleri Birliği 74. Büyük Kongresi’ne davetli olarak katılmıştır

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Ankara’da 24-26 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşmekte olan Türk Tabipleri Birliği 74. Büyük Kongresi’ne davetli olarak katılmıştır.

Dr. Özlem Gürkut, Büyük Kongre’ye hitaben aşağıdaki konuşmayı yapmıştır:

 

Sayın Başkan, sayın temsilciler, değerli meslektaşlarım, değerli basın emekçileri,

Sözlerime başlarken, bugün burada aranızda bulunmaktan duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum. Sizlere Kıbrıs’tan, meslektaşlarımın ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulumun dayanışma duygularını iletirken, Türk Tabipleri Birliği’nin 74. Büyük Kongresi’ni selamlıyorum.

2 buçuk yıla yakındır, küresel salgın mücadelesinde en yüksek risk altında ve büyük bir özveri ile çalışan hekimler ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi için birçok ülkede adımlar atılmaktadır.

Türkiye’de ise zorlu geçen ve hala devam eden salgın mücadelesinde canları pahasına en ön safhada yer alan hekimlerin hak arayışı için sokakta mücadele etmek zorunda bırakılmaları çok üzücüdür. Biran önce bu sese kulak verilmesini, hekimlerin emeklerinin karşılığını alacakları, meslek onurumuza yakışan düzenlemelerin yapılmasını dilerim.

Yanı başımızda Avrupa’da, medikal göç nedeni ile hekimlerini kaybeden ülkeler, çalışma koşullarını iyileştirip, mesleği cazip hale getirmek için çareler aramaktadır.

Diğer taraftan hekimlik mesleğinin binyıllardan süzülerek günümüze ulaştığı bu topraklardan, başta genç hekimler olmak üzere birçok meslektaşımızın, gelecek görmeyerek ve tutunamayarak göç etmelerine çare üretmesi gerekenlerin, takındığı tavrı anlamak mümkün değildir. Dahası, giden yetişmiş hekimlerin yerini doldurmak için, tıp eğitiminin kalitesini olumsuz etkileyeceği gün gibi belli adımlar atılıyor olmasının yaratacağı ciddi sonuçlar, halk sağlığını tehlikeye atacak türdendir.

Kıbrıs’ın kuzeyinde de zihniyet farklı değildir. Ülkede birbiri ardına ve hiçbir planlama yapılmadan açılmakta olan tıp ve diş hekimliği fakültelerinde eğitim için gerekli yeterli hasta sayısını ve çeşitliliğini sağlamak mümkün değildir. Hastanesi bulunmayan fakülteler,  birbiri ardına açılmakta, üniversite patronları,  tıp eğitimini ticari bir meta olarak kullanmaktadır.

Uluslararası hukukta yeri olmayan, ambargolar altında görünmez halde bulunan KKTC’de pandemi ile birlikte yoksulluk had safhaya ulaşmış, gelir dağılımındaki adaletsizlik zirve yapmış durumdadır.

Kısıtlı ekonomik kaynaklarını halkın ihtiyaçlarını karşılamak yerine yandaşlarına peşkeş çeken hükümetler sayesinde, zaten yetersiz olan kamu hastaneleri, pandemi ile yoksullaşan halkın ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelmiştir. Sağlık hizmetlerinin aksatılmaması için sayıları yetersiz olan sağlık çalışanları ücretlerini 6 ay geriden aldıkları nöbetler ve icap nöbetleri altında ezilmektedir.

Kıbrıslılar son 4 gündür, 1974’ten beri Kıbrıs’ta yaşanan en büyük orman yangınına ağlamaktadır. Yangınlara müdahale edecek yangın helikopteri veya uçağı bulunmamaktadır. Yeterli hastanemiz de yoktur ancak yeni bir Cumhurbaşkanlığı Sarayı ya da külliye yapılması için planlar tamdır!

Ancak bunları eleştirmeyi, toplum adına muhalefet etmeyi engellemek, hatta cezalandırmak niyeti ile anti-demokratik, ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı yasa değişikliği tasarıları Meclis gündemine alınmış durumdadır.

Gündemdeki bu yasa değişiklikleri ile, düşünce ve ifade özgürlüğü doğrudan hedef alınmaktadır. Özellikle siyasi seçilmişlere karşı ayrıcalıklı koruma alanları yaratmak; hukuk devleti ve demokrasinin özünü oluşturan özgürlükler daraltılmak istenmektedir.

Hekim olmak yaşamdan yana olmaktır!

Hekim olmak barıştan yana olmaktır!

Hekim olmak halktan yana olmaktır!

Bizler Kıbrıs’ın kuzeyinde, sizler ise burada, her türlü baskı ve zorluğa karşın;

– halkın sağlığını ve çıkarlarını, halk adına

-hekimlerin hak ve çıkarlarını, hekimler adına

-yaşam hakkını ve barışı, insanlık adına savunmaya,

savundukça çoğalmaya,  dayanışarak güçlenmeye devam edeceğiz.

Sözlerimi noktalarken hepinize en derin sevgi ve saygılarımı sunar, hekim hakları, meslek onurumuz ve halk sağlığı adına vermekte olduğunuz mücadeleye dayanışmamızı bildiririm.

 

Dr. Özlem Gürkut

Başkan

Diğer Haberler

Başa dön tuşu