GenelKıbrısManşet

Dr.Türkay Öyken uyardı: “KKTC’de müsilajdan korunmak için geç kalınmadan bir önlem ve bir eylem planı şart!”

Müsilaj nedir, neden oluşur, nasıl kurtulunur?

Dr.Türkay Öyken, müsilaj konusundaki merak edilenleri yazdı. Müsilaj nedir, nasıl oluşur, müsilajdan nasıl kurtulunur sorularının cevabını kaleme alan Öyken, Marmara ve Ege’yi etkisi altına alan müsilajın Kıbrıs Adası’na uğramaması için önlem alınmasının önemine vurgu yaparken biran önce eylem planı yapılmasının da önemle altını çizdi.

İşte Dr.Öyken’in ilgili yazısı;

Son günlerde televizyonlarda, haberlerde ve sosyal medyada yer alan Marmara Denizi’nde etkili olan deniz salyası (müsilaj) 7’den 70’e herkesin merak konusu olmuş durumda. Halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj aslında bir doğa olayı ancak müsilajın bu yıl neden bu kadar arttığı ise merak konusu.

Bunca zaman neden hiç görmedik duymadık? Yoksa hep var mıydı da haberlere konu olunca mı ilgimizi çekip durumun ciddiyetinin farkına vardık? Gelin isterseniz bir bakalım…

Deniz salyası, deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi ve deniz sularının durgun seyretmeye başlaması ile hızla etkinliğini artıran, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan bitkisel canlılara verilen bir isim. Deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla meydana gelen sümüksü, yapışkan bir yapı.

Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var.

Elbette, bir ada ülkesi olarak ülkemiz sularındaki biyolojik çeşitlilik üzerinde de ciddi alarmlar veriyor. Başta balıkçıların avlanmasına engel olmakla birlikte, bizler için çok değerli olan denizdeki canlı çeşitliliğinin de azalmasına neden oluyor. Özellikle şubat ayından itibaren yoğunluğunu gözle görülür şekilde artıran müsilaj için acil bir eylem planı açıklandı.

Üzülerek belirtiyorum ki, bir birikimin sonucu olarak karşımıza çıkan bu tehlike, kısa vadeli ve acil diye nitelendirilen eylem planlarıyla önlem almak pek de mümkün olmayacaktır.

Müsilaj oluşumunun üç ana sebebi var…

Bunlardan ilki denizlerde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması. İkincisi azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç var. Bunlarda denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Ve maalesef ki denizlerimizde atık kaynaklı büyük bir azot-fosfor yükü var. Üçüncüsü ise iklim değişikliğine de bağlık olarak denizde yaşanan durgunluk.

Son günlerde yapılan çalışmalarda müsilajın Ege’deki tatil bölgelerine doğru ilerlediği gözlemlendi. Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj (deniz salyası), Ege’de özellikle de Çanakkale’deki tatil bölgelerinde kendini göstermeye başladı. Çanakkale Boğazı’nda geçen hafta ortaya çıkan müsilaj, şimdi de Kuzey Ege kıyılarına kadar ulaştı. Bu da bizlere gösteriyor ki ‘bardak artık dolmuş’ durumda.

Bu güzelim bu altın adada bu manzaraları görmek istemiyorsak geç kalınmadan bir önlem ve bir eylem planı şart!

Müsilajı gidermenin yolları neler?

Yapılan en son çalışmalarda bakteriyle mücadele yöntemi geliştirdi. Müsilaj, doğal ortamında yararlı deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi. Yüzeyde yer alan müsilaj 5 gün gibi kısa bir sürede yok oldu. Ardından da daha önceden belirli aralıklarla denizden izole edilerek, laboratuvarda uyutulan, metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler, müsilaja verildi. Alandaki müsilajın, 5’nci günde gözle görülen kısmı tamamen yok oldu. Bu da bizlere gösteriyor ki uzman destekli gerçekleştirilen çalışmalarla bu sorunu uzun vadeli bir eylem planı ile ortadan kaldırmak hatta önlemek mümkün.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu