DünyaEkonomiGenelManşetToplumTürkiye

Dünya borç yükü altında eziliyor!

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporuna göre, küresel borç miktarı 300 trilyon dolara kadar dayandı. Türkiye’nin borçları bu dönemde azaldı.

Borçlar rekor kırarak 300 trilyon dolara dayandı!

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, küresel borç miktarı 300 trilyon dolara kadar dayandı. Türkiye’nin borçları bu dönemde azaldı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporunu yayımladı. Rapora göre, küresel borç tutarı bu yılın ikinci çeyreğinde 4,8 trilyon dolar artarak 296 trilyon dolara çıktı. Küresel borç tutarı, geçen yılın aynı döneminde ise 270,9 trilyon dolar olarak kaydedilmişti.

Bu yılın ilk çeyreğinde gösterdiği hafif düşüşün ardından küresel borçlar, yılın ikinci çeyreğinde rekor seviyeye çıktı. Küresel borçlar, Covid-19 salgını öncesine göre 36 trilyon dolar arttı.

KÜRESEL BORCUN GSYH’YE ORANI DÜŞTÜ

Küresel borcun ülkelerin toplam gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYH) oranı ise bu dönemde %353’e gerileyerek salgının başlangıcından bu yana ilk kez düşüş kaydetti.

Küresel borcun toplam GSYH’ye oranı yılın ilk çeyreğinde %362 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu, bu yılın ilk çeyreğinde 205 trilyon dolara yaklaşırken, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin toplam borçları ise 92 trilyon doların üzerinde gerçekleşti.

Toplam borcun GSYH’ye oranı gelişmiş ekonomilerde yılın ikinci çeyreğinde %418 olarak kaydedilirken, gelişmekte olan ekonomilerde %250’den %246’ya geriledi.

Sektörler bazında incelendiğinde, hanehalkına ait borçlar yılın ikinci çeyreğinde 55,3 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 86,2 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 85,7 trilyon dolar ve finansal şirketlere ait borçlar 68,8 trilyon dolar olarak hesaplandı.

TÜRKİYE’NİN BORÇLARI

Borç birikimi en çok Euro Bölgesi’nde artarken, bölgenin iki büyük ekonomisi Almanya ve Fransa’nın Covid-19 krizinde normal zamanlardan fazla borçlanmasının etkisiyle bölgede toplam borç ikinci çeyrekte 1,3 trilyon artarak 56 trilyon dolara yükseldi.

Gelişmekte olan ülkelerden Çin’in borç seviyesi hızla yükselirken, toplam sektörel borç yılın ikinci çeyreğinde tahmini 2,3 trilyon dolar artışla 55 trilyon doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Çin’in borç birikimi diğer ülkelere göre çok daha hızlı oldu.

Türkiye’de ise borçların GSYH’ye oranları dikkate alındığında, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla hanehalkına ait borçlar 0,7 puan azalışla %16,6’ya, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 6,2 puan düşerek %68,7’ye ve kamuya ait borçlar 1,8 puan azalarak %39,8’e geriledi. Türkiye’de banka gibi finansal şirketlere ait borçlar ise bu dönemde değişim göstermeyerek %27,8’de sabit kaldı.

Birçok düşük gelirli ülkenin hala uluslararası borç piyasalarına erişimde zorluklarla karşılaştığı belirtilerek, daha fazla mali şeffaflığın sermayeyi çekmeye ve borç sürdürülebilirliğini desteklemeye yardımcı olacağı kaydedildi.

GSYH, küresel borç, gelişmiş ekonomiler, gayri safi yurtiçi hasıla, gelişmekte olan ekonomiler, Covid-19 salgını, Uluslararası Finans Enstitüsü, IIF, Euro Bölgesi, Türkiye, Küresel Borç Monitörü,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu