DünyaManşetSiyaset

Dünya’nın gündeminden ne kadar uzağız

Verinin taşınması, depolanması, işlenmesi, tekrar kullanılması döngüsünün makineler tarafından otomatik yapılması öngörülüyor olsa da bu  tamamen şirketlerin belirleyeceği standartlarla hayat bulacak. Ancak burada devlet desteği ve kontrolü olmazsa süreç çıkmaza girer. Dolayısıyla burada strateji ve planlamaları şirketler  yapacak. Devletler ise bu şirketlerin  projelerine destek verecek ve takibini sağlayacak

Dünya nereye biz nereye dememek için küresel ölçekte her alandaki ilerlemeleri takip etmek suretiyle yeni dünya düzenine uyumlu bir seyir içinde olmak günümüz 21. yüzyılda artık bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Önceki gün The Economist dergisinde gördüğüm bir makale de bu düşünceyi doğrular niteliktedir.

Makale şöyle:

“Otoriter devlet çağına hoş geldiniz. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler şirketleri kendi isteklerine boyun eğdirmek istiyor.

1945’ten sonra birçok ülke, devlete ait firmaları kullanarak toplumu yeniden inşa etmeye çalıştı. 1980’den itibaren ise, özel firmaların küresel pazarda rekabet edebilmesi için geri çekildi. Vatandaşlar, sosyal adaletten, iklime kadar birçok sorun için harekete geçmeyi talep ederken, şimdi yeni ve çalkantılı aşama başlıyor. Hükümetler, firmaları yönlendirici pozisyona geçiyor.

Joe Biden, yumuşak korumacılık, endüstriyel sübvansiyonlar gündemini izliyor. Xi Jinping, uysal ve itaatkâr bir iş ortamı yaratmak üzerine düzenlemeler yaptı. AB ise, “Stratejik özerkliği” benimsemek için, serbest piyasalardan uzaklaşıyor. En büyük ekonomiler dönerken, İngiltere, Hindistan ve Meksika gibi orta ölçekli ekonomiler de dönüyor.”

Evet, iki yıldır yarattıkları çok güçlü girdap enerjisiyle, tüm dünyayı aynı sarmalda döndürenler, Endüstri 5.0 için düğmeye bastılar. (Toplum Odaklı İnsansız Teknolojiler) Çok açık ki bu uzun soluklu, çalkantılı ve sancılı bir dönem olacak. Sanayi Devrimi aşamalarında yaşanan sıkıntıların benzerleri ile karşı karşıya gelecek dünya. Tabiatıyla uyum sağlayamayan birçok sektör saf dışı kalacak ve doğal olarak bunların topluma yansımaları kaçınılmaz  olacak. Görünen o ki bu yeni dünya düzeni içinde “Endüstri 5.0 ile Metaverse” arasında bir serüven yeni yeni öne çıkan bu teknoloji devrinde bizi bekliyor

Peki bütün bunlar ne anlama geliyor?

Şirketlerin Endüstri 5.0’a uyumu, devletlerin destek ve kontrolünde mi olacak?

Öyle ya bu yeni durum alışılmamış bir sistem olacağı için zor bir süreç olacak.

Peki 5.0 a uyum nasıl sağlanacak? 

Şöyle ki; verinin taşınması, depolanması, işlenmesi, tekrar kullanılması döngüsünün makineler tarafından otomatik yapılması öngörülüyor olsa da bu  tamamen şirketlerin belirleyeceği standartlarla hayat bulacak. Ancak burada devlet desteği ve kontrolü olmazsa süreç çıkmaza girer. Dolayısıyla burada strateji ve planlamaları şirketler  yapacak. Devletler ise bu şirketlerin  projelerine destek verecek ve takibini sağlayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu