EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Eastmed ve Ercan iç hatlar meselesi..

Başbakan Faiz Sucuoğlu  Ercan Havalimanının Türkiye Cumhuriyeti iç hatlar statüsünde olması için çalışma başladığı söylüyor. Ve fakat bunu detaylandırmaktan kaçınıyor. Kısacası bu konuda  ne demek istediğini tam olarak  anlatmıyor

ABD’nin EastMed projesine destek vermeyeceğini açıklamasından sonra; Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis EastMed olmazsa alternatif seçenekleri incelemeye hazırız dedi.

Başkan Anastasiadis “Bu programın pratikte hayata geçirilmesi mümkün ise, büyük jeolojik gerekleri göğüslenebilir ve aynı zamanda ekonomik açıdan sürdürülebilir ise, uygulanması için siyasi irade vardır. Planın uygulanması mümkün değilse ben ve paydaşlarım, hiçbirimizin çıkarlarına dokunmayacak alternatif seçenekleri incelemeye hazırız, yeter ki uluslararası hukuka saygılı kalınsın  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji planları, Kıbrıs halkının ve işbirliği yapılan ülke dostlarının iyi niyetli çıkarları için en uygun şekilde uygulanacaktır diye ekledi.

Dolayısıyla buradaki yaklaşım bize politika yanında diplomasinin çok farklı bir meziyet gerektirdiğini gösteriyor..

Yani bu ne demek?

Oyunun koşulları gereği  kuralına göre oynayabilmenin önemini sanırım anlamayan yoktur.  Peki nedir bu “EastMed” projesi?

Doğu Akdeniz Boru Hattı veya bilinen ismiyle Eastmed Boru Hattı, karada ve denizde devam eden, Doğu Akdeniz kaynaklarını Kıbrıs ve Girit üstünden Yunanistan topraklarına ulaştırması beklenen doğalgaz boru hattıdır. Doğal gazın Yunanistan üzerinden İtalya’ya oradan da bütün Avrupa’ya aktarılması planlanmaktadır. Boru hattının uzunluğu 1900 kilometre, derinliği 3 kilometre olarak planlanmıştır. Yılda 10 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Boru hattının 7 milyar dolara mal olacağı ve yapımının 7 yıl süreceği tahmin edilmektedir.

Peki hangi ülkeler dahildi bu projeye? İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti..

Dolayısıyla ülkemizin içinde olduğu bu projenin dışında tutulmamız bir yana, Türkiye’nin ekonomik olarak en uygun taşıma ve Avrupa’ya aktarma konumunda olan coğrafya olması gerçekliğinin de göz ardı edilerek  dışlanması doğru değildi..

Nitekim ABD’nin bu projeye destek vermeyeceğini açıklamasından sonra projenin bir tarafı olan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in  alternatif projeleri uluslararası hukuka bağlı olarak ülkesinin hak ve menfaatlerinin de zarar görmeyeceği şekilde değerlerlendirilebileceğini söylemesi bu aşamada politik bir söylem olarak dursa da bu son derece önemlidir.

Diğer yandan dönüyor ve bize bakıyorum.

Başbakan Faiz Sucuoğlu  Ercan Havalimanının Türkiye Cumhuriyeti iç hatlar statüsünde olması için çalışma başladığı söylüyor. Ve fakat bunu detaylandırmaktan kaçınıyor. Kısacası bu konuda  ne demek istediğini tam olarak  anlatmıyor.

Bu sadece uçak bileti fiyatlandırılmasında makul bir katkı sağlamak için mi düşünülüyor?

Yan konu bu kadarla mı sınırlı kalacak?

Umarım öyledir.

Ya değilse dış hatlardan iç hatlara aktarılmak ile ayrı devlet varlığı hiç edilmiş olacak. Hatta bu tamamıyla ortadan kalkacak.  Bu uygulamayla  birlikte muhaceretsiz geçişin önü de açılmış olacak ki bu hem iç hukuk nezdinde, hem de uluslararası hukuk tahtında çok ciddi sıkıntıları beraberinde getirecek..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu