EğitimKıbrısManşet

Ekim ayından beridir öğrenciler burslarını bekliyor!

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Lema Gözay, GIYNIK Web TV’de Kıbrıslı üniversite öğrencilerinin sorunlarını dile getirdi.  Pek çok öğrencinin devletten gelen burs ile eğitimine devam ettiğini belirten Gözay, düzensiz yatan bursların pandemiyle birlikte ödenmediğini Ekim ayından bu yana burs ödemesi bekleyen öğrencilerin zor durumda bırakıldığını ifade etti

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Lema Gözay, GIYNIK Web TV’de Kıbrıslı üniversite öğrencilerinin sorunlarını dile getirdi.  Pek çok öğrencinin devletten gelen burs ile eğitimine devam ettiğini belirten Gözay, düzensiz yatan bursların pandemiyle birlikte ödenmediğini Ekim ayından bu yana burs ödemesi bekleyen öğrencilerin zor durumda bırakıldığını ifade etti. Gözay, “Bu bursla ev kiralarını ödeyen öğrenci arkadaşlarımız var ama en son Ekim bursumuz yatırıldı, onu bile alamayan arkadaşlarım var” dedi. Diğer yandan bahar dönemi burs başvurularının da başladığını ancak kimi üniversitelerin transkript için uçuk ücretler talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Yaklaşık bir yıldır uzaktan eğitime devam eden üniversite öğrencilerinin teorik derslerde sıkıntı yaşamadığını ancak uygulamalı derslerde geri kaldıklarını ifade eden Gözay, “Bu bir sene bizim için büyük bir kayıp oldu. Sadece teorik olarak devam etmek pek mümkün değil. Gerek okullarımızın oluşturduğu sınav sistemleri ve sürelerinde sıkıntılar yaşadık. Ancak güz döneminde daha iyi bir eğitim süreci yaşadık” dedi.

“EKİM AYINDAN BU YANA BURSLAR ÖDENMEDİ”

Devlet bursu alan öğrencilerin düzensiz burs ödemelerinin hala sistemleştirilmediğini ve pandemiyle birlikte düzensiz ödenen bursların Ekim ayından beri yatırılmadığını ifade eden Gözay ‘Ekim bursunu bile alamayan arkadaşlarımız var. Ailelerimiz ev geçimini zor sağlıyor. Özel sektörde yaşanan gelir kaybı bizlere de yansıyor. Bu dönemde biz öğrencilerin tek geçim kaynağı bursları ancak onlarda Ekim ayından beri ödenmedi” şeklinde konuştu.

“AİLELERİMİZ EVİ ZOR GEÇİNDİRİYOR”

Bursların yalnızca pandemi döneminde değil, daha öncede düzensiz yatırıldığını kaydeden Gözay, “Geçmişte de burslarımız göz ardı edildi. Sistematik bir yatırım olmadı ancak pandemi süresince ailelerimizin iş olanaklarının düşmesi, maddi kazançlarını sağlayamamaları ve burslarımızın yatmaması bizim için büyük bir sıkıntı oluşturdu.  Burslarımız düzenli değil.  En son Ekim bursumu aldım hala daha Kasım- Aralık ve Ocak burslarımı alamadım. Hatta Ekim bursunu alamayan arkadaşlarımız da var” diye konuştu.

“ÖĞRENCİ TRANSKRİPT BELGESİ 150 TL”

Üniversitelerde bahar döneminin başlamasıyla birlikte yeni burs başvurusu yapılması gerektiğini ancak kimi üniversitelerin uçuk rakamlarda transkript ücreti talep ettiğini ifade eden Gözay, “Yeni bir burs başvuru sürecine giriyoruz. Burada da büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Hem burslarımız yatmadı hem de burs başvuru süresinde devletin bizden istediği notlarımızın beyan edildiği transkript belgesini sunmamız lazım.   Bu belge bazı okullarda cüretli bazılarında ise ücretsiz burada da bir denetimsizlik var. Burslarımızın da yatmaması bu belgelere ücreti vermemizde bize güçlük çektirir. Üç üniversitede transkript ücreti isteniyor bunun dışındaki üniversitelerde transkript ücreti alınmıyor. Bu belge için bir okul 150 TL, diğeri 100 TL gibi biz öğrencilerin bütçesini zora sokacak miktarlar talep ediyor.  Hem burslarımız yatmıyor ve bu transkripti alıp burs başvuru yapmamız gerekiyor. Tüm kurumlar kapalı ve ücretli aldığımız için bu bursları online şeklide belgelerimizi temin edemiyoruz ve 28 Şubat’ta burs başvuru süreci bitiyor” şeklinde konuştu.

“BU BURSLA KİRALARINI ÖDEYEN ÖĞRENCİLER VAR”

Birçok öğrencinin özellikle pandemi sürecinde devlet bursuna ihtiyaç duyduğunu dile getiren Gözay, “Bu burslarla temel gereksinimlerini, kiralarını karşılamaya çalışan öğrenciler var. Pandemi koşularında ailelerimizin dar geliriyle birlikte burslarımızın ödenememesi bizleri epey zorladı.  Burslarımız ne pandemiden önce ne de herhangi bir hükümet altında düzenli değildi. Biz yıllardır göz ardı ediliyoruz bize hiçbir zaman denilmiyor ki ayın belirli aylarında size burslarınızı yatıracağız bizde hayatımızı buna göre düzenleyemiyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu