KıbrısManşetToplum

Ekim zamanı geldi geçiyor kuraklık haritası ortada yok

Ülkedeki kuraklığı belirlemek için yaklaşık 80 bin dolarlık harcama yapan Tarım Bakanlığı ne kuraklık haritasını zamanında belirleyebildi ne de çiftçilere tek bir kuruş kuraklık ödeme yaptı

Ülkedeki kuraklığı belirlemek için yaklaşık 80 bin dolarlık harcama yapan Tarım Bakanlığı ne kuraklık haritasını zamanında belirleyebildi ne de çiftçilere tek bir kuruş kuraklık ödeme yaptı.

ÖZEL HABER

KURAKLIK HARİTASI HENÜZ YAYINLANMADI
Tarım Bakanlığı’na bağlı Genel Tarım Sigortası Fonu, 2022-2023 üretim Yılı Kuraklık Zararı Değerlendirme çalışmalarını henüz tamamlayamadı. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında yayınlanan kuraklık haritası, ekim sezonunun neredeyse sonuna gelinmesine rağmen halen yayınlanmazken, çiftçilerin artık dayanacak gücü kalmadı. Öte yandan, kuraklık haritasına ilişkin kulaktan kulağa yayılan söylentiler ise özellikle İskele ve Karpaz bölgesindeki çiftçileri oldukça tedirgin etti.

UYDU FOTOĞRAFLARI İÇİN BİNLERCE DOLAR ÖDEME
Mayıs ayında Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile; Genel Tarım Sigortası Fonu tarafından bitkisel üretim alanlarının kontrol edilmesi için gerekli olan KKTC’ye ait uydu fotoğrafı alımı ortorektifikasyonu için 63 bin 789 ABD Doları, kuraklık olması ve ihtiyaç duyulması halinde kuraklık belirleme çalışmaları kapsamında kullanılmak üzere görüntü sınıflandırılması için ise 15 bin 464 ABD Doları harcanacağı açıklanmıştı.

“TARLAMIZDA OT DAHİ BİTMEDİ”
Karpaz bölgesindeki birçok üretici, geçtiğimiz yıl tarlalarında ‘ot dahi’ bitmediğini, buna rağmen İskele ve Karpaz’ın büyük bir bölümünün kuraklık kapsamına alınmayacağını öğrendiklerini ifade etti. Kuraklık bölgesinin Altınova’ya kadar olacağını iddia eden çiftçiler, “Kuraklık ödemesi alamazsak borçlarımızı ödeyemeyiz” diyerek, ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladıklarını dile getirdi.

“BORCUMUZU ÖDEYEMEZSEK”
Geçtiğimiz yıl Toprak Ürünleri Kurumu’na verdikleri zahireden aldıkları ödeme ile ancak gübre borcunu karşılayabildiklerini kaydeden bazı üreticiler, “Köy kooperatiflerine kredi borcumuz var. Borcumuzu ödeyemezsek gübre için nasıl yeni kredi alacağız. Harup hasatımız da halen ambarlarda duruyor. Mazot alamıyoruz, bakkala, kasaba gidemiyoruz” diyerek, kuraklık tespitlerinin adil ve gerçeklere dayalı şekilde olması gerektiğini de ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu