EkonomiKıbrısManşet

Enflasyon, reel ücretleri vuruyor

İstatistik Kurumu verilerine 7 aylık enflasyon %64.93’e yükselirken, %56.76’lık maaş artışını bir ayda süpürdü

İstatistik Kurumu verilerine 7 aylık enflasyon %64.93’e yükselirken, %56.76’lık maaş artışını bir ayda süpürdü

 

Enflasyon, reel ücretleri vuruyor

 

Nominal ücretlerin enflasyondan arındırılmış hali olan reel ücretler bir ayda yaklaşık %5 oranında güç kaybetti.

 

ALIM GÜCÜ HER GÜN ERİYOR

Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu verilerine göre KKTC’de 7 aylık enflasyon %64.93 oranına yükselirken, 6 aylık hayat pahalılığı oranı olarak kamudan maaş alanlara yapılan %56.76’lık artışı bir ay geçmeden süpürdü. Artış oranı/enflasyon farkı bir ayda 8.17 puana (%14,4) çıkarken, tüm mal ve hizmetlerde devam eden zam furyasıyla, alım gücünün önümüzdeki günlerde daha da düşmesi bekleniyor. Asgari ücrette ise durum daha da vahim. Resmi hayat pahalılığı oranı göz ardı edilerek asgari ücrete yapılan %41.21’lik artış zaten enflasyonun 15.55 puan (%27,4) altında kalırken, Temmuz sonunda gelinen aşamada artış oranı/enflasyon farkı 22.72 puana %35’e çıktı.

 

REEL ÜCRETLER 1 AYDA GERİLEDİ

İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı enflasyon rakamlarına bakıldığında sadece bir aylık sürede reel ücretlerde yaklaşık %5’lik bir gerileme söz konusu. Ekonomistlere göre, “reel ücret” paranın gerçek satın alma değerini gösteriyor. Nominal ücretin (görünen ücret) enflasyondan arındırılmış hali olarak bilinen reel ücret, satın alma gücünü ortaya koyan ücret anlamına gelir. Eğer nominal ücretin artmasına karşılık fiyatlar genel seviyesi de aynı oranda artıyorsa, satın alma gücünde bir artış meydana gelmesi söz konusu değil. Ancak, fiyatlar genel seviyesi nominal ücretten hızlı artıyorsa reel alım gücünün (reel ücretin) düşmesi kaçınılmaz hale gelir.

 

ÜCRET ARTIŞLARI ZAM NEDENİ SAYILDI

Ülkedeki ekonomistler ücretlerin “gerçek değerinin” düşmeye devam ettiğini belirterek, kamu ile özel sektör ücretler arasında da uçurum oluştuğuna işaret ediyor. Daha yüksek oranda maaş zammı alan kamudaki artışların dahi enflasyon oranının altında kaldığına işaret eden ekonomistler, başta kamu hizmetleri harç ve ücretlerini düzenleyen yetkililer olmak üzere; maaş ve ücretlerin artmasını fırsat bilen kesimlerin, tüm mal ve hizmetlere yeni zamlar yaptıklarını hatırlattı. Ekonomistler, Türk Lirası’nın değer kaybına da bağlı olarak gelişen bu durumun, enflasyonu daha da alevlendireceğini, dolayısıyla reel ücretlerin daha aşağıya çekileceğini iddia ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu