DünyaKültür SanatManşetSpor

Engelleri tanımlayın

Bahçıvan efendi bahçeyi güzelleştirirken neye ihtiyaç duyar? Tabiî ki de inanca. Sonuç mu? “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir” aynen; Bu konudaki tüm engelleri tanımlayın

Albert Einstein14 Mart 1879’da Almanya’nın Ulm şehrinde dünyaya geldi. Yahudi asıllı bir düşünürdü muhterem. 1896 yılında Zürih Politeknik Enstitüsü’ne girdi. 1909 yılında profesör olan Einstein, önce Zürih’te adından da Prag’da çalıştı.  1922 senesinde Nobel Fizik Ödülü aldı. 1933 senesine kadar Berlin’de yaşayan Einstein, Nazilere karşı tavır aldığı için Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı. Fransa, Belçika, İngiltere ve son olarak da Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadı. Yüzyılın dehası olarak anılan ünlü fizikçi Einstein’ın oluşturduğu teoriler astronomi başta olmak üzere birçok bilim dalının önünü açıcı bir işleve sahipti.

Albert Einstein 1955 yılında ABD Princeton’da hayatını kaybetti. İşte, ünlü bilim insanı Albert Einstein bir konuşmasında; “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir” demişti. Usta ile hemfikiriz zira her birey hayal gücü kadar bu dünyada vizyon ve de kariyerini yönetir. Gerek bireysel, gerekse takım sporlarından ekmek yiyen sporcu, hakem veya antrenörlerin iyiliği için bu konulara el atmak lâzım. Bu süreçte de n’apmak lâzım? Hedefte öncelik seçimi yapmak ve ona odaklanmak lâzım. Odaklanma bildik “konsantrasyonu” ifâde eder. Bur’da düşünce sadece belli bir noktaya odaklanır. E Konsantrasyon bozulur mu? Asla. Ancak yönü değişir. İşte, sporcu icra ettiği spor dalı esnasında tüm düşünce ve benliği ile sürece odaklanmalıdır.

E’ee! E’eesi “bakmak başka, görmek başka” sözü var ya, burada da bir’takım konsantrasyon geliştirme stratejilerinden söz etmemiz mümkün. Şöyle ki; “Ne istediğinizi kafanızda netleştirin… Hayattaki anlamlarınızı belirleyin… Tüm engellerinizi tanımlayın… An’ı yaşama ilkesine uyun… Ne geçmişi, ne de geleceği düşünmeyin… Sadece yapacaklarınıza odaklanın… Hata esnasında sakin olun…  İtirazlarınız esnasında da soğukkanlı olun… Çok fikir değiştirmeyin ama B planınız da olsun… İyimserliğinizi her zaman koruyun… Duygularınızı yönetmede ısrarcı olun… Olumlu konuşun ve de davranın… Bir uzmandan bu konuda profesyonel destek alın ve yaptığınız işe önem verin”. İşte, ‘mükemmel performans için, mükemmel odaklanma’ konuları özetle bunlar. Konsantrasyonumuz sayesinde başarı sürdürülebilir bir hâl alıyor. Aksi takdirde salt fiziksel egemenlik yetmiyor. Hele hele bi’takım spor dalları var ki salt odaklanma ile yüksek performans sergilenebiliniyor. İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare bir konuşmasında; “Bedenimiz bizim bahçemizdir. İrademiz de onun bahçıvanı” demişti. Bahçıvan efendi bahçeyi güzelleştirirken neye ihtiyaç duyar? Tabiî ki de inanca. Sonuç mu? “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir” aynen; Bu konudaki tüm engelleri tanımlayın.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu