DünyaKültür SanatManşetToplum

Eurovision şarkı yarışması bu akşam Liverpool’da yapılacak

Avrupa ülkelerinin katılımıyla gerçekleşen ve Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın 67’ncisi, bu yıl İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenecek.

Avrupa ülkelerinin katılımıyla gerçekleşen ve Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın 67’ncisi, bu yıl İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenecek.

FİNAL BU AKŞAM
Eurovision’un bu akşam yapılacak finaline 26 ülke katılacak ve yarışmanın ev sahipliğini, tarihte ilk defa geçen yıl birinci olan ülke değil, ikinci olan ülke yapacak.

Eurovision Şarkı Yarışması’nda jüri ve halk oylarının ortalamasıyla liderliği alan ülke bir sonraki yıl organizasyona ev sahipliği yapıyor.

1. OLAN UKRAYNA’DA SAVAŞ NEDENİYLE, YARIŞMAYA İNGİLTERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Geçtiğimiz sene, ‘Stefania’ isimli şarkıyla 439 puan alan Ukrayna, tarihin en yüksek puanını toplamış ve yarışmaya ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı. Ancak EBU, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’nın ev sahipliği yapmasının riskli olduğuna karar verdi ve ev sahipliği görevi ‘Space Man’ isimli şarkısıyla geçtiğimiz yıl ikinci olan İngiltere’ye devredildi.

Böylece Eurovision tarihinde ilk kez yarışma, şampiyon dışındaki bir ülkede düzenlenecek ve 67. Eurovision Şarkı Yarışması’na İngiltere’nin en büyük liman kentlerinden Liverpool ev sahipliği yapacak.

FİNALDE HANGİ ÜLKELER YARIŞACAK
Avusturya, Portekiz, İsviçre, Polonya, Sırbistan, Fransa, Güney Kıbrıs, İspanya, İsveç, Arnavutluk, İtalya, Estonya, Finlandiya ,Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Belçika , Ermenistan, Moldova, Ukrayna, Norveç, Almanya, Litvanya, İsrail, Slovenya, Hırvatistan, İngiltere

TÜRKİYE 11 YILDIR KATILMIYOR
Türkiye, Sertab Erener’in 2003 yılındaki zaferinden sonraki yıllarda 7 defa ilk onda yer alma başarısını gösterdi. Ancak Eurovision formatını ve jüri oylarını adaletsiz bulan Türkiye, 2012 yılından itibaren yarışmaya katılmama kararı aldı.

BİRİNCİLİK 2003’TE SERTAB ERENER İLE GELDİ
1997’de Şebnem Paker’in seslendirdiği ‘Dinle’ şarkısı ile üçüncülük kazanan Türkiye, Sertab Erener ve Demir Demirkan’ın ortak besteledikleri ‘Everyway That I Can’ adlı şarkıyla 2003 yılında Letonya’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci oldu. Böylece Türkiye, 2004 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği hakkını kazandı. Türkiye’de gerçekleşen yarışmada, daha önceki yıllardan çok daha farklı bir logo ve slogan kullanıldı ve Eurovision kelimesindeki ‘V’ harfine kalp şekli verilerek bu kalbin içine ev sahibi ülkenin bayrağı eklendi. Eurovision bugün hala aynı formatı sürdürmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu