ManşetSpor

Fıstık meselesi

Bu sistem dünyanın birçok ülkesinde yaygın. Hatta sadece şortların arka yüzünde değil, formaların ve giyilen çorapların üzerine bile reklam alınabiliyor. Darısı bizim kulüplerin başına ki mâlum fıstık meselesi

Teşbihte hata olmaz derler; “Maymunun dans etmesi için ekstra fıstık atman gerekir” misâli ülke kulüp ve federasyonları sponsorluk kazançlarını artırıcı yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyorlar. Saha içi reklamlar dışında, stadyum çevrelerindeki bilboardlar, formadaki göğüs, şort ve çorap reklam logoları, yardımcı sponsorlukların yanı sıra yurtdışında kulüpler farklı reklam anlaşmaları da yapabiliyor.

Özellikle Güney Amerika ülkelerinde sıkça rastlanan bu uygulamada kulüpler futbolcuların maç esnasında giydikleri çoraplara, ayakkabılara ve şortların ön yüzü ile formaların arka yüzüne de reklam alabiliyorlar. Ancak UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarında bu tür reklamlara izin verilmiyor.

Daha önce futbolcuların sadece eşofman, forma göğüs ve kollarında bulunan reklamlara şortların arka yüzü ve çoraplara da eklendi. Ancak bu reklamları kullanmanın da bazı kriterleri bulunuyor. Güney Amerika’daki birçok ulusal federasyon yönetmeliğe göre formaların ön yüzündeki reklam ebâdı 200 santimetre kareyi geçemiyor. Kollardaki reklamlar ise 50 santimetre kareden fazla olamıyor. Şort reklamlarındaki sınırlama ise 100 santimetre kare ile sınırlı.

Brezilya, Fransa, İspanya ve Avusturya gibi ülkelerin futbol liglerinde sıkça rastlanan şort arkalarındaki reklamlar Türkiye Süper Lig’de de uygulamaya geçti. Özellikle Anadolu kulüplerinin gelirlerini ciddi şekilde artırması beklenen bu sponsorluk anlaşmasını ilk olarak Antalyaspor ve Kocaelispor imzaladı. Ankaraspor ise takıma ait www.ankraspor.com.tr adlı sitenin reklamını futbolcuların şortlarına taşımıştı. Daha önce reklamlar eşofmanların ön ve arka yüzlerinde, formaların ön yüzünde ve kollarda bulunuyordu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun yeni uygulamasıyla formalara daha fazla reklam alan kulüplerin sponsorluk gelirleri de yüzde 15-25 arasında artış gösterdi.

Profesyonel kulüpler yaşayabilmeleri için gelir getirecek her türlü imkanı iyi değerlendirmeli. Şort arkasına reklam almak, reklam gelirlerini yüzde 20, forma gelirlerini yüzde 30 arttırıyor. Günümüz futbolunda ekonomik değerler önem kazanıyor. Daimi geliri ve ekonomik gücü olan bir takımın Süper Lig’de kalıcı olmasına imkân sağlıyor.

Bu sistem dünyanın birçok ülkesinde yaygın. Hatta sadece şortların arka yüzünde değil, formaların ve giyilen çorapların üzerine bile reklam alınabiliyor. Darısı bizim kulüplerin başına ki mâlum fıstık meselesi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu