DünyaGenelManşetSiyaset

G7’ler Dünya’nın kaderini ele alıyor

Almanya’da başlayan ve Dünya’nın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren zirvenin gündemi oldukça yoğun

Almanya’da başlayan ve Dünya’nın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren zirvenin gündemi oldukça yoğun

Rusya-Ukrayna savaşı ve yaptırımlar, enerji fiyatları ve güvenliği, Çin ve yüksek enflasyon ön planda

LİDERLER ZİRVESİ ELMAU SARAYI’NDA

Dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi dün başladı. Zirvenin gündeminde Rusya-Ukrayna savaşı ve Moskova’ya yönelik yaptırımlar, enerji fiyatları ve güvenliği, Çin ve yüksek enflasyon var. Küresel ekonomik ve siyasi sorunların çözümünde önemli platformlardan biri sayılan G7 Liderler Zirvesi, 26-28 Haziran’da Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda yapılıyor.

ZİRVENİN “DÖNÜM NOKTASI” OLMASI

G7 Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak’ta İngiltere’den alarak iklim krizi gibi küresel sorunlar konusunda çalışmaya başlayan Almanya zirve için, “sürdürülebilir dünya”, “ekonomik istikrar ve dönüşüm”, “sağlıklı yaşam”, “daha iyi bir geleceğe yatırım” ve “çok taraflılık” olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan bir gündem oluşturdu. G7 Elmau Zirvesi’nin dönüm noktası olmasını isteyen Almanya, G7 dönem başkanlığını aldığında, “iklim krizi” önceliğiydi. Fakat Rusya-Ukrayna savaşı, enerji güvenliği ve enerji fiyatları gündemin en üst sıralarına çıktı.

ÇİN KORKUSU HAT SAFHADA

Küresel sorunlara çözümler bulunması hedeflenen G7 zirvesinde, siyasi, ekonomik ve finansal sorunların yanı sıra özellikle ikili görüşmelerde mülteci krizi, küresel ekonomiyi tehdit eden belirsizliklerin kaynakları arasında gösterilen jeopolitik gerilimler, ham madde kıtlığı ve gıda güvenliği konularının da görüşülmesi bekleniyor. Zirvede, G7 liderlerinin Çin’in “Modern İpek Yolu” olarak tanımladığı ve bütçesinin 10 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen Kuşak ve Yol Projesi’ne karşı düşük ve orta gelirli ülkelere yönelik yeni bir altyapı girişimi açıklamaları da bekleniyor.

“MODASI GEÇMİŞ ÜLKELER GRUBU”

1970’lerin enerji krizi, resesyon ve yüksek enflasyon gibi makroekonomik sorunlarına cevap olarak oluşturulan G7’de, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya yer alıyor. “Modası geçmiş ülkeler grubu” olmakla da eleştirilen G7’nin ajandasında sadece ekonomik sorunlar yer almıyor. Dış politika, jeopolitik çatışmalar ve güvenlik de grubun ajandasında önemli yer tutuyor. G7, 1975’ten bu yana ekonomik politikaları ve güncel konuları ele almak için her yıl bir ülkenin ev sahipliğinde toplanırken, zirvenin gündemi o yılın koşullarına göre belirleniyor. Dünya nüfusunun %10’u (yaklaşık 800 milyon) G7’lerde yaşarken, bu ülkeler küresel GSYH’nin yaklaşık %40’ını oluşturuyor. Bu ülkelerin küresel ticarete ve uluslararası finans sistemine hakim olması da dikkati çekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu