GenelKıbrısManşet

“Ganimete dayalı düzen devam ediyor”

Üreticinin, ürettikçe yok olduğunu ve dipsiz bir kuyuya doğru düştüğünü kaydeden Mehmet Bicen, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu

DEVRİM DEMİR

Üreticinin, ürettikçe yok olduğunu ve dipsiz bir kuyuya doğru düştüğünü kaydeden Mehmet Bicen, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu

ÜRETİCİYE HER GÜN BİR DARBE

Üretimin kalbinin attığı yerlerden biri olan Doğancı (Elye) köyünde patatesin ikinci dikimi yapıldı ve hasat için geri sayım başladı. Doğancı Patates Üreticileri Birliği Eski Başkanı Mehmet Bicen, üreticinin ürettikçe yok olduğunu ve dipsiz bir kuyuya doğru düştüğünü kaydetti. Kıbrıs’ın kuzeyinde üretici kesime her gün bir darbe indirildiğini ifade eden Bicen, üretimin çok kötü günlerden geçtiğini söyledi. “Bunun tek sorumlusu ülkeyi yöneten hükümetlerdir, Kıbrıs Türk halkı üreticisine ihanettir” şeklinde konuşan Bicen, KKTC’de ganimet düzeninin devam ettiğini kaydetti.

“ÜRETİM FAZLASI ŞART”

Her yıl onlarca üreticinin üretimden vazgeçtiğini, borçla iş yaparak faiz ödemekten usandıklarını dile getiren Bicen, “Üretim şu an dipte” dedi. Bir dönem tonlarca patates rekoltesi olduğuna dikkati çeken Mehmet Bicen, o dönemlerde ticaret olduğunu vurgulayarak tarım ürünlerinin ucuzlaması için üretim fazlasının şart olduğunu kaydetti. Üreticinin de tüketicinin de kaderine terk edildiğine değinen Bicen, “Eskiden yılda üç kez dikim yaparken artık iki kez dikim yapıyoruz. Bu yılın ikinci hasadı Ekim sonu başlayacak” dedi.

“PATATES SEKTÖRÜ BAŞIBOŞ KALDI”

Yeşil Hat tüzüğüne de dikkati çeken Bicen tohumları Kıbrıs’ın güneyine satmak için AB menşeli ürün şartı olduğunu söyledi. Özellikle patates sektörünün başıboş kaldığını söyleyen Bicen, sadece Doğancı köyünde 40’a yakın üretici kaldığını İfade ederek, “Bu yıl umudumuz hasat edeceğimiz patatesi Yeşil Hat üzerinden Kıbrıs’ın güneyine satmak” diyerek, üretmeyen toplumların yok olmaya mahkûm olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu