EkonomiKıbrısManşet

Gıda fiyatları 5 ayda yüzde 22 arttı, mutfaklar alev alev

Mayıs ayında gıda fiyatlarındaki artış sadece %1.5 olarak açıklandı ancak, bu rakam bile vahim durumu saklayamadı.

Mayıs ayında gıda fiyatlarındaki artış sadece %1.5 olarak açıklandı ancak, bu rakam bile vahim durumu saklayamadı.

ARTUN ÇAĞA

5 AYDA %22’Yİ BULDU
KKTC İstatistik Kurumu Mayıs ayı gıda fiyatları artışını %1.49 olarak açıkladı. Bu veri, Haziran 2021’den beri “gıda ve alkolsüz içeceklerin” fiyatlarında 24 aydır kesintisiz bir şekilde artış olduğuna işaret ediyor. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) ana harcama kalemleri içerisinde yer alan gıdada Mayıs ayındaki artış oranı, %5.55’lik Nisan ayı artışının altında kaldı. Buna rağmen resmi verilere göre, 2023 gıda enflasyonu %21.69’u bulurken, yıllık artışı %64.71 oranında; iki yıllık artış oranı ise %260.30 oranında hesaplandı.

MUTFAKLAR YANIYOR
Gıda fiyatlarında Mayıs 2021’den buyana bir türlü durmak bilmeyen artışlar genel enflasyonunun üzerinde kalmaya devam ederken, vatandaşlar mutfaklarının alev alev yandığını her gün biraz daha hissediyor. “Kriz” boyutuna gelen enflasyon temel gıdalara erişimi daha da zora soktu. Vatandaşlar; marketlerde, bakkallarda, manavlarda, kasaplarda fiyatların artık aylık ya da haftalık değil günlük değiştiğini şaşkınlık içinde izliyor.

YILIN ZAM KRALI ET
İstatistik Kurumu’na göre son bir yıl içinde temel gıda maddelerinden ekmeğin fiyatı %46; kuzu etinin %139, dana etinin %145; hellimin %66; sütün %44; yoğurdun %47; suyun %70; tavuğun da %39 oranında arttı. Baharın son ayında sıcakların da artmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında az da olsa meydana gelen düşüşler, vatandaşı kısmen memnun ederken, diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarına gelen zamlar bu durumu gölgeledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu