KıbrısManşet

Gökçebel: Hükümet savurganlığa devam ediyor, halkın gelirine göz koyuyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, hükümetin hem özel sektör çalışanlarına destek için kaynak yaratmadığını, atılması gereken birçok adımı atmadığını belirterek, özelle ilgilenmeyen hükümetin kamu çalışanlarının da gelirine göz koyduğunu söyledi

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, hükümetin hem özel sektör çalışanlarına destek için kaynak yaratmadığını, atılması gereken birçok adımı atmadığını belirterek, özelle ilgilenmeyen hükümetin kamu çalışanlarının da gelirine göz koyduğunu söyledi.

Pandemi koşulları düşünülerek daha önce hayat pahalılığının dondurulmasına ses çıkarmadıklarını ifade eden Gökçebel, hükümetin hiçbir tasarruf girişiminde bulunmadığını, savurganlığın sürdüğünü, bu nedenle artık hak kesintilerine izim vermeyeceklerini kaydetti.

Gökçebel, hükümetin daha önce dondurulan ve memura verilmeyen hayat pahalılığının, maaşlara eklenmiş gibi vergisinin kesilmesini de eleştirdi.

Meclis açıkken yasa ile düzenleme yapmak yerine kanun hükmünde kararnameyle hayat pahalılığının durdurulmasını eleştiren Gökçebel, 7 Nisan günü bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını, bu hak gaspının hem etik olmadığını hem de anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Tahir Gökçebel, “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“HEM ÖZEL HEM KAMU MAĞDUR EDİLİYOR”

Tahir Gökçebel, hükümetin özel sektör çalışanlarına destek verilebilmesi için kaynak yaratılması konusunda atması gereken birçok adım varken, bunların yapılmadığını, özelle ilgilenmeyen hükümetin kamu çalışanlarının da gelirine göz koyduğunu söyledi.

Hükümetin kamu çalışanlarına yönelik önce hayat pahalılığını dondurduğunu şimdi de geriye ödemeyecek şekilde hayat pahalılığını durdurulduğunu belirten Gökçebel, bu kesintilerin özel sektöre yansıtılmadığını, hem özelin hem de kamunun mağdur edildiğini vurguladı.

“ANAYASAYA AYKIRIDIR DAVA EDECEĞİZ”

Tahir Gökçebel, Cumhuriyet Meclisi açıkken yasa ile düzenleme yapmak yerine Bakanlar Kurulu kararıyla hayat pahalılığının durdurulması nedeniyle konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, “Bu durum etiğin dışında anayasaya da aykırıdır, hukuksuzluktur” dedi.

“HAYAT PAHALILIĞI, MAAŞLARA EKLENMİŞ GİBİ VERGİ KESİLDİ”

Daha önce yapılan hayat pahalılığının dondurulmasıyla ilgili kamunun ses çıkarmadığını anlatan Gökçebel, “Daha önce dondurulan ve memura verilmeyen hayat pahalılığı, maaşlara eklenmiş gibi vergi kesildi” ifadelerini kullandı.

“SENDİKALAR YARDIM İÇİN KESİNTİYE SES ÇIKARMADI”

Sendikaların özel sektöre destek için para kesilmesini istediğini ancak özel sektördeki işveren ve çalışanlara yardım yapılmadığını savunan Gökçebel, “Devlet borçlulara yardım yapmadı. Bankalar bazı şirketler ve sektörler pandemiyi fırsata çevirdi” şeklinde konuştu.

“KAMUDAKİ SENDİKALARI DA DEĞERSİZLEŞTİRMEK İSTİYORLAR”

Tahir Gökçebel, hükümet nezdinde sözde bir özel sektör seviciliği olduğunu ancak çalışanlarla ilgili adım atılmadığını belirterek, “Devlet şirketlere arazi verir, yol yapar, vergi borcunu siler ve prim borcunu öder ancak şirtketle çalışan arasında iş akdi olup olmadığını denetlemez. Çalışanın elindeki iş akitleri tek taraflıdır, şirketi korur. ‘Özelde sendika var, etkisizdir’ denilerek kamudaki sendikaları da değersizleştirmek istiyorlar” dedi.

“DEVLET ÖZELDE ÇALIŞANLARIN HAKKINI KORUMUYOR”

Hükümetin bir kesimi yolarken başka kesimleri de zengin etmek istediğini vurgulayan Gökçebel, “Kara para aklayanlar halka şirin görünmek için sepet hazırlıyor, yardım yapıyor” ifadelerini kullandı. Gökçebel, devletin zengin iş insanlarını korurken, özelde çalışanların haklarını savunmadığını belirtti.

“HÜKÜMET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR”

Hükümetin tasarruf tedbirlerini almadığına, izaz ikramdan vazgeçmediğine ve vergi toplamadığına işaret eden Gökçebel, pandemi öncesi 12 bin şirketten, 5 bine yakın şirketin beyanda bulunduğunu ve yarısının vergi ödediğini ifade etti.

“DEVLET ARAZİLERİNİN KİRALARI TL ÜSTÜNDEN ÖDENECEK”

Salgın öncesinde devlet arazilerinin döviz üzerinden kiralandığına ancak çıkarılan kararnameyle geçen yılki kura çevrildiğine dikkat çeken Gökçebel, “Şirketler, son belirlenen miktar üzerinden 10-20 yıl TL olarak kiralarını ödeyecek” dedi.

“DOĞRU ANLAMDA TASARRUF YAPILSAYDI ÜLKENİN PARASI YETERDİ”

Türkiye ile imzalanan protokolden bahseden Gökçebel, “Para aldık denildi. Ülkenin parası nerede? Doğru anlamda tasarruf yapılsaydı, ülkenin parası yeterdi. Siyasi paketlerin neler götürdüğünü ve getirmediğini de gördük” şeklinde konuştu.

Gökçebel, Hükümetin kamu çalışanlarına yaptığı kesintilerle piyasaya, küçük esnafa gidecek parayı da engellediğini, insanları korkuttuğunu, insanların elindeki parayı tutmasına  yol açtığına dikkat çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu