KıbrısManşetSporYaşam

Görünmez el

Artık herkes bir kulağından tuttu bu şölenin. Kimisi istatistiki yönünden, kimisi endüstriyel, kimisi siyasal, kimisi medya, kimisi teknik ve taktik, kimisi ise aidiyet boyutunda futboldan anlayan bir yapıya büründü

Bir defa peşinen söyleyelim; Taraftar başka, seyirci başka. Taraftar müşteridir. Kulübüne düzenli olarak madde cinsinden katkı sağlar. Seyirci ise adı üzerinde, arada bir takılan ve de saldım Mevla’m çayıra modunda maçı ara ara izleyen bir futbolseverdir. Şahsen öyle körü körüne takım tutan bir futbolsever değiliz.

Eskiden Türkiye Süper Ligi’nin çok iyi bir takipçisiydik. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyeliği ve Merkez Hakem Kurulu başkanlığımız döneminde sıkça Türkiye ziyaretlerimiz oldu. Bu üç yıllık süre zarfında oradaki futbolcuların ne mal olduğunu yakından gözlemledik hatta ve hatta bazen de tamamen bu çerçevede akraba olduk.

O yıllardan sonra formadaki armayı veya bayrağı öpmeleri gülümseyerek izledik. Yenilgi sonrası birkaç saat sonra ya telefonda oyun oynamalar ya da kulaklıktan şarkı, türkü ve de o akşam ‘kim, kiminle, kaç kere’ merkezli hoş sohbetler ve de ‘alevli meyveler’ organizasyonu yaptılar gençler. Haklarıdır, yılda 10 milyon Euro çeviren bir genç o saatten sonra n’apsın? E hâl böyle olunca da bırakın taraftar (müşteri) olmayı, seyircisi bile olmaktan vazgeçtim o şike soslu süper ligin.

E döndük bizim lige ama orda da mâlum beklendik bir performans farkındalığı yok. Bu aralar sırf medyadaki görevimizin hatırına takılıyoruz bizim lige, birçok spor gazetecisi arkadaş gibi. Neyse, Beşiktaş Çarşı’nın ünlü deyişi; “Erkek adam renkli takım tutmaz” (ki siyah ve beyaz birer renktir) diyen taş fırın erkek hâlleri var ya, bu durum artık futbol âleminde geçmiyor.

“Kadınlar futboldan anlamaz” mı? Yine geçiniz. Yüzyılın erkeği, özellikle de bir zamanlar dişi rengi olarak lanse edilen pembe rengi; her kıyafetinde veya aksesuarında taşıyor artık. Kadınlar da pekâlâ en az erkekler kadar futboldan anlıyorlar bildik. Tabiî anlamak isteyenler için bu durum geçerli! Futbol artık basit bir oyun oldu şu anki teknolojik dönüşüm sayesinde.

Artık herkes bir kulağından tuttu bu şölenin. Kimisi istatistiki yönünden, kimisi endüstriyel, kimisi siyasal, kimisi medya, kimisi teknik ve taktik, kimisi ise aidiyet boyutunda futboldan anlayan bir yapıya büründü. E durumlar da böyle olunca kıyısından köşesinden bu dallara tutunmaca ve tonlarca parayı götürmece pozisyonlarına daldı.

Neyse, ülkelerine üç kuruşluk yardımı esirgeyen maskeli balonun sahte yüzleri olan bir kısım figüran futbolcular ve de kulüpler yüzünden futboldan soğuyoruz. Hani şu Karagöz ve Hacivat sunusu var ya, görünmez bir el arkadan iplere bağlanmış figüranları oynatıyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu