GenelKıbrısManşetSağlık

Günay Kibrit: Yok sayıldık

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, GIYNIK Web TV’de konuştu, “KKTC’de engelli olmak yok sayılmaktır. Pandemide eve kapananlar bizi daha iyi anladı...” dedi.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, GIYNIK Web TV’de konuştu, “KKTC’de engelli olmak yok sayılmaktır” dedi.

Ülkede engelli bireylerin ihtiyaçları konusunda mimari yapılar, kamusal alandaki eksiklikler başta olmak üzere bariyerlerin aşılamadığına dikkat çekerek, “Evlere kapanmak zorunda kaldık. Toplumda bizi göremediği için resmen yok sayıldık. Bu engeller hayatlarımıza bariyer olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Liftli araç eksikliğine de işaret eden Kibrit, rakamları paylaşarak “2017 verilerine göre ülkemizde toplam 5 bin 601 engelli,  750 bedensel engelli birey bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİDE EVE KAPANANLAR BİZİ DAHA İYİ ANLADI”

Eve kapalı bir hayat yaşadıklarını söyleyen Günay Kibrit, pandemi döneminde eve kapanma sürecinde tüm insanların aslında engelli bireylerin neler yaşadığını anlayabilme noktasına yaklaştığını vurguladı.

“30 YILDIR YASALAR GEÇEMİYOR”

Yasa ve tüzük eksikliklerini de anlatan Kibrit, 30 yıldır bu yasaların komitelerde görüşüldüğünü söyledi ve “KKTC’de engelli olmak yok sayılmakla eş değerdir…” vurgusu yaptı.

“AŞI PROGRAMINA DAHİL EDİLMEDİK”

Pandemi döneminde aşı programına dahil edilmediklerinin altını çizen Günay Kibrit, “Kronik hastalar kapsamına bile alınmadık” dedi.

“2006’DAN BERİ KAMUDA BİR KİŞİ İSTİHDAM EDİLMEDİ”

Kamuda engelli birey istihdamı konusunda ise Kibrit, 2006 yılından itibaren bir kişi bile istihdam edilmediğini, 2017 verilerine göre 660 kişinin istihdam beklediği gerçeğini gözler önüne serdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu